Autocesta Banja Luka-Split,sve veći interesi investitora iz Kine

Bosna i Hercegovina dugoročno planira izgradnju autoceste koja bi povezala Banju Luku i Split a za financiranje tog projekta zanimanje su iskazali investitori iz Kine, potvrdili su u srijedu predstavnici bosanskohercegovačkih javnih poduzeća koja grade i održavaju ceste.

Projekt koji je predstavljen u Banjoj Luci predviđa gradnju autoceste u dužini od 186 kilometara od čega bi oko 22 kilometra trebalo izgraditi od Splita do granice s BiH kod mjesta Čaporice.

Uz takvu suvremenu prometnicu Split i Dalmacija bi preko BiH i graničnog prijelaza Gradiška dobili najkraću vezu s autocestom koja povezuje Zagreb i Beograd a time i sa središnjom i istočnom Europom.

Direktor poduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić ustvrdio je kako je zanimanje za ovaj projekt iskazalo nekoliko tvrtki no izdvojila se kineska pod nazivom "Sinohydro".

Na mrežnim je stranicama moguće pronaći podatak kako je riječ o tvrtki sa sjedištem u Pekingu koja trenutačno izvodi 486 infrastrukturna projekta u 72 države diljem svijeta i čija je ukupna vrijednost 43 milijarde američkih dolara.

- Oni su već osigurali potporu kineske "Exim" banke - kazao je Topić dodajući kako je riječ o kreditnom aranžmanu kojim bi se za sada osiguralo financirenje gradnje nešto manje od 100 kilometara euroceste na dionici kroz RS.

Preliminarna je procjena kako bi taj dio projekta stajao oko milijardu i pol eura.

Direktor javnog poduzeća "Ceste Federacije BiH" Filip Vujeva potvrdio je kako su i tom entitetu zainteresirani za ovu prometnicu te kako je već izrađena projektna dokumentacija za dionicu kroz FBiH.

- Nadam se da ćemo zajedničkim snagama krenuti u realizaciju ovog projekta - kazao je Vujeva.

Za sada nije poznato kada bi gradnja počela a ministar prometa RS Nedeljko Čubrilović mogao je kazati tek kako bi za završetak radova trebao pet do sedam godina.