Ashdown: Ukrajinski scenarij prijetnja i za BiH

Ashdown, Paddy Ashdown, angažman i partnerstvo, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, Europa i SAD, Peddy Ashdown
...nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown, koji je tu dužnost obnašao od 2002. do 2006. godine.

Sudjelujući na seminaru o sigurnosti u jugoistočnoj Europi, kojeg je organizirala Parlamentarna skupština NATO-a u okviru "Rose-Roth" programa namijenjenog jačanju suradnje s parlamentima država središnje i istočne Europe, Ashdown je kazao da je došao upozoriti na "tešku, nediplomatsku istinu" uključujući opasnost od svakovrsnih paraliza unutar BiH i secesionizma Republike Srpske, ali i poziva na uspostavu trećeg etiteta.

"Moja je poruka za međunarodnu zajednicu da sadašnji pristup jednostavno ne funkcionira", kazao je Ashdown ocijenivši da proteklih deset godina BiH ide unatrag, što je veoma opasan put. "Politika međunarodne zajednice sada je politika neangažiranja i očekivanja da će vrijeme učiniti svoje, no to se neće dogoditi", istaknuo je Ashdown, koji predlaže nov strateški angažman i partnerstvo s progresivnim snagama u BiH.

Ashdown upozorava da će, nastavi li se s ponašanjem kakvo je dominiralo proteklih godina, BiH i dalje tonuti u "crnu rupu disfunkcionalnosti, podjela i korupcije".

Istaknuo je da domaći političari moraju odmah prestati sa zagovaranjem etničkih podjela, a uz to bi se valjalo nadati novim licima na jesenskim općim izborima. "Neki političari u BiH igraju na kartu Moskve i na još opasniju kartu panslavenstva", kazao je Ashdown očevidno aludirajući na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegove opetovane prijetnje referendumom o neovisnosti tog entiteta. Ashdown to ocjenjuje manipulacijom čiji je cilj pobijediti na izborima, ali koja u konačnici može dovesti do podjele i destabilizacije BiH po ukrajinskom scenariju.

"Europa i SAD moraju odlučno djelovati kako bi spriječili ovakve podjele u BiH", poručio je Ashdown ukazujući na odgovornost Bruxellesa i Washingtona da "svim sredstvima" zaštite teritorijalni integritet BiH. Dodao je i kako se u potpunosti slaže s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem da je potreban velik, a ne mali korak da bi se BiH vratila s ruba propasti te da "treba stvoriti decentraliziranu, ali funkcionalnu državu".

Hina