FOTO/VIDEO  Argumenti Naše TV: S dvije riječi srušeni su svi dosadašnji dogovori o BiH, a i budući će

argumenti, BIH, argumenti, naša tv
...smatra politički analitičar Tvrtko Milović, koji naglašava kako EU da bi se postigao dogovor treba promjeniti pristup, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

- Međutim, mislim da međunarodna zajednica još nije svjesna svoje uloge koju će morati preuzeti, jer od njih i dalje slušamo kako će se ovdje lideri morati sami dogovoriti što je gotovo pa nemoguće odnosno znanstvena fantastika, kazao je Milović u sinoćnjem premijernom izdanju političkog magazina Argumenti Naše tv.

Milović: "Uvod u podjelu" ruši sve

Milović je primjetio kako su s istom floskulom " uvod u podjelu" do sada obarani svi sporazumu U BiH.

-S frazom da se radi o "uvodu u podjelu BiH", Haris Silajdžić oborio je Travanjski paket ustavnih promjena, s istom tvrdnjom oboren je i Prudski paket, Butmirski pregovori neslavno su završili s istom "patriotskom optužbom" da je to "uvod u podjelu BiH". Ako se vratimo u 2013. i sjetimo načelnog dogovora Lagumdžije i Čovića o elektorskom sistemu izbora članova Predsjedništva koji bi riješio ove probleme koje tada imamo, tada je SDA optužila SDP da "dijeli Bosnu". Sada se SDA nalazi u nezavidnoj ulozi, što god dogovori optužit će ju se "za podjelu i rušenje Bosne". Zato je SDA paralizirana za bilo kakav dogovor oko ovog, ali i bilo kojih drugih nacionalnih pitanja, smatra Milović. Dok god je takvo stanje u bošnjačkom korpusu da se s tom floskulom može srušiti svaki dogovor, nikakav dogovor neće biti moguće postići, zaključio je Milović.

On smatra da se zato mora pojaviti neki hrabar lider, autoritet koji će reći evo vam prijedlog dogovora i ako se usuglasit, kada izađete s ovog sastanka svi ga se morate držati.

Mušić: Puno parametara, faktora i vektora

Predsjedatelj Zastupničkog doma Federalnog parlamenta i dopredsjednik SDA Edin Mušić kazao je kako je pitanje izbornog zakona složeno pitanje

-Tu postoji veliki broj parametara, faktora i vektora na koje treba, što nije ni malo lako, naći odgovor

Incijativa Europske pučke stranke, koja je vladajuća politička grupacija u EU, da se pomogne u izmjenama Izbornog zakona, za razliku od nekih ranijih intervencija međunarodne zajednice, dobro došlom i prijeteljskom je ocjenio Predrag Kožul, zastupnik koalicije HDZ BiH- HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, naglašavajući kako je ta potpora načelne naravi.

KOŽUL: Nakon Izetbegovićevog istupa na HRT-u manje sam optimista

-Ja sam bio optimist nakon tih razgovora u Bruxellesu, međutim nakon Izetbegovićeva nastupa na Hrvatskoj televiziji što je bila rijetka kombinacija, neistina, prijetnji pa i bahatosti manje sam optimističan, kazao je Kožul

U javljanju iz Bruxellesa u emisiju "Argumenti" zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko kazala je kako su europski pučani u ovom trenutku najpozvaniji pomoći u postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH. Ona je podsjetila na dogovor iz 2013. kada su se političari iz BiH na sastanku sa Stefaonom Fuleom tadašnjim povjerenikom EU obevezali da će poštovati načelo da "jedan narod drugom neće birati političke predstavnike"

- To načelo, taj dogovor treba poštovati i to minimum ispod kojeg se neće moći postići dogovor, kazala je Zovko.

U nastavaku emisije gosti emisije Argumenti iznosili su različite stavove oko toga kako riješiti pitanja izbora članova Predsjedništva BiH, izbora izaslanika u Federalni dom naroda, te vijećnika u Gradsko vijeće Mostara./HMS/