Arapi sve češće u Kiseljaku, Kiseljačani ih ne žele za susjede

arapi
A Arapi su, barem se tako čini, fascinirani zelenilom i vodom koje u Kiseljaku ima u izobilju. Mjesto kroz koje protječu tri rijeke, Lepenica, Fojnica i Kreševka, krasi i izvor prirodne mineralne vode u samom središtu Kiseljaka. I baš je to prostor gdje se skupine Arapa najčešće zadržavaju. Kako je to prostor kojim se kreće najviše Kiseljačana, onda su bliski susreti domaćih i pridošlica neminovni - piše portal ARTinfo.

Kiseljak po iznenadnom posjetu državljana arapskih zemalja nije nikakav izuzetak. Arapi su okupirali Sarajevo i njegovu okolicu, a rado borave i u nekim drugim mjestima. Jedno od njih je Fojnica, a omiljena destinacija im je Prokoško jezero, još jedno mjesto bogato vodom. U Kiseljaku se, neslužbeno doznaje portal, zadržavaju putujući u Fojnicu ili dalje u Jajce i na Plivska jezera gdje ih se također može vidjeti u velikom broju.

Ono što brine Kiseljačane nisu njihovi stalni prolasci već mogućnost ostanka u Kiseljaku. Prije nekoliko mjeseci žitelji nekoliko arapskih zemalja Jemena, Sirije, Pakistana pa čak i Somalije pokazali su interes za kupnjom svojeg komadića raja baš u Kiseljaku. Osim pojedinačnih slučajeva, pojavili su se i investitori koji su imali namjeru u Kiseljaku graditi turističko naselje. Općinske vlasti nisu im to omogućile pravdavši se prostorno-planskom dokumentacijom.

"Mi i dalje postupamo u skladu s prostornim i urbanističkim planovima i nećemo dopustiti gradnju tamo gdje ona nije predviđena", stav je kojeg je ponovio Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka.

No, kad je riječ o prodaji pojedinačnih parcela ili nekretnina Arapima, općinske vlasti su nemoćne. Pravo raspolaganja privatnom imovinom je nepovredivo i svatko sa svojom imovinom postupa u skladu sa svojim interesima ili savjesti. I baš je to ono što brine mnoge.

Većina Kiseljačana ne krije kako Arape ne žele za susjede. Ovakav stav izgradili su poučeni negativnim iskustvima iz proteklog rata kada su Arapi u BiH pristizali kao pripadnici zloglasnih postrojbi El Mudžahid, ali i aktualnim događanjima u Siriji i drugim ratištima bliskog Istoka. Ne žele riskirati čak iako su u pitanju predrasude. Kao turisti i prolaznici Arapi su donekle prihvatljivi, ali kao budući Kiseljačani nikako, stav je nekolicine žitelja Kiseljaka s kojima smo razgovarali na ovu temu, piše Artinfo.ba.