Apel svim Hrvatima u BiH povodom predstojećeg popisa stanovništva

Na sjednici se razgovaralo o predstojećem popisu stanovništva i aktualnim političkim problemima u Bosni i Hercegovini.

Nakon sjednice održana je konferencija za novinare na kojoj je zamjenik predsjednika HDZ BiH Nikola Lovrinović, inače koordinator za popis stanovništva ispred HDZ-a, kazao kako pripreme za popis teku bez većih poteškoća.

Lovrinović je uputio poziv svim Hrvatima koji su izvan BiH da se od 1. do 15. listopada nađu na području BiH ili na neki drugi način iznađu rješenje kako bi bili obuhvaćeni popisom.

Kazao je ukoliko ne budu popisani da će to biti još jedan veliki udar na položaj Hrvata u BiH čiji je broj znatno smanjen zbog ratnih događanja, u odnosu na popis iz 1991. godine.

Upitan za popis u Republici Srpskoj i tamošnje popisivačke timove, Lovrinović je kazao da su se u nedostatku hrvatskih popisivača, Bošnjaci i Srbi izjašnjavali kao Hrvati, ali da je ta pojava zabilježena u manjem broju sredina te da neće u konačnici bitnije utjecati na popisni proces.

Uputio je apel svim Hrvatima u BiH da se upišu kao Hrvati, katolici, koji govore hrvatskim jezikom i da žive u BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je kako je na sjednici upoznao članove predsjedništva stranke o razgovorima koje je vodio posljednjih dana s političkim predstavnicima u BiH.

Čović je najavio nove razgovore narednih dana s predstavnicima stranaka šestorke, ali i drugih parlamentarnih stranaka iz BiH kako bi se razriješili trenutni problemi.

Kazao je kako je BiH dovoljno dugo zavlačila Bruxelles i da je potrebno da se to konačno prekine.

"Naš je prioritet pokušati se dogovoriti. Ne bude li dogovora prije, mislim da ćemo tamo samo kurtoazno otići. Ali ja sam optimističan i vjerujem da će dogovor do odlaska u Bruxelles biti postignut između političkih lidera u BiH", kazao je.

Čović je pozvao lidere ostalih političkih stranaka na kompromisna rješenja te da se konačno usuglase i postignu dogovor koji će BiH vratiti na Euroatlantske puteve.

Fena