AP: SAD tolerirao mudžahedine u BiH, a sad strahuje od balkanskih vehabija

vehabije, Sarajevo, osama bin laden, mudžahedini, BIH, vehabije, zabrana, BIH, mudžahedini, vehabije, SAD, vehabije, Mevlid Jašarević, vehabije, Hrvati u BIH, strah
Jačanje militantnih vehabija i drugih radikalnih islamista u BiH, Srbiji, na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji, pa čak i u zemlji članici EU Bugarskoj, izazvalo je zabrinutost da bi ta regija mogao postati "plodno tlo" za teroriste koji se lako mogu dokopati Zapada i Sjedinjenih Američkih Država.

U tom smislu, američka agencija podsjeća na napad kosovskog Albanca u Zračnoj luci u Frankfurtu, u ožujku ove godine, kada je ubio dva pripadnika vojske SAD-a, kao i na otkrivanje zavjere da se napadne američka vojna baza u New Jerseyju 2008. u kojoj su sudjelovala trojica braće, makedonski Albanci.

...lako doći do Zapadne Europe i tamo izvršiti terorističke napade, navodi agencija AP. AP napominje da je Jašarević, koji je u petak iz "kalašnjikova" pucao na zgradu Veleposlanstva SAD u Sarajevu, rodom iz Sandžaka - "vehabijskog uporišta", ali da ima jake veze s radikalnim pripadnicima vehabijskog pokreta u BiH, u selu Gornja Maoča kod Brčkog.

Prema podacima obavještajne agencije BiH, u toj bivšoj jugoslavenskoj republici ima oko 3000 sljedbenika vehabizma, ali ne mogu se svi smatrati sigurnosnom prijetnjom.

AP ocjenjuje da su dileme o utjecaju radikalnog islama naročito prisutne u BiH, zbog sastava stanovništva i navodi da Srbi u toj državi upozoravaju da je BiH "puna vehabija", dok Bošnjaci odbacuju te tvrdnje, pa čak i ističu da taj problem ne postoji.

Predstavnici vlasti na Balkanu ističu da nisu sve vehabije militantni muslimani, niti su svi radikalni muslimani vehabije, ali napominju da to radikalno islamsko učenje, nastrojeno protiv Zapada, pruža potencijal za nastanak terorističkih ćelija koje podržavaju militantne pristalice vehabizma s korenima u Saudijskoj Arabiji, Afganistanu i Pakistanu.

Prisustvo radikalnih muslimana na Balkanu povezano je sa stranim plaćenicima mudžahedinima koji su se borili na strani muslimana u ratu u Bosni od 1992-1995.

AP primjećuje da su SAD i zapadne zemlje tolerirale prisustvo mudžahedina u Bosni, jer su se ti strani plaćenici suprotstavljali pokušaju Slobodana Miloševića da stvori "veliku Srbiju".

Sada mnogi strahuju da bi se militantni vehabisti i drugi ekstremni muslimani lako mogli "utopiti" u zapadna društva, a onda izvesti terorističke napade, navodi AP.