Anto Tomić, bivši logoraš: Meni ‘potvrda’ o izvršenom genocidu ne treba, ja sam ga doživio

anto tomic
Prijeratni stanovnik Ljubije, koji je prošao put pakla, zajedno sa ostalim žrtvama iz Bosanske Krajine, dodaje kako je ovakvu presudu Radovanu Karadžiću očekivao i da je bilo iluzorno nadati se da genocid bude presuđen i za ostale općine u BiH, pored Srebrenice, piše avaz.ba.

- Meni haška "potvrda" o izvršenom genocidu ne treba - ja sam ga doživio. I ne samo ja. Nek' upitaju onih 75.000 prognanih Banjalučana, 53.000 protjeranih Prijedorčana. Nek' pitaju Tomašicu, Stare Kevljane, Hrastovu glavicu, Jakarinu kosu, Korićanske stijene - ističe Tomić.

Kazna od 40 godina zatvora je samo simbolika, kaže Tomić, bez obzira gdje će je i koliko ratni predsjednik RS odrobijati.

- U presudi je jasno rečeno za što je „guilty" (kriv, op.a.). Meni dovoljno. A da kojim slučajem u Bosni i Hercegovini imamo funkcionalnu vlast, pravni sistem, tužiteljstvo i sudstvo iz ove bi se presude moglo mnogo pozitivnog napraviti - naglašava Tomić, koji danas živi u Njemačkoj. Više od stotinu priča o stradanju logoraša u prijedorskim logorima njegov je doprinos borbi za istinu, a protiv zaborava.

Planira objaviti knjigu posvećenu logorašima koji su ubijeni na najsurovije načine. Piše u ime onih kojih više nema i koji svoju priču ne mogu ispričati, ali kako bi olakšao i svoju bol i patnju koju već dva desetljeća nosi sa sobom.