Angelini Jolie zabranjeno snimanje filma u Federaciji BiH

Donoseći tu odluku, federalni ministar kulture Gavrilo Grahovac izjavio je u Sarajevu kako je ona uslijedila jer u njegovu ministarstvu nisu vidjeli izvorni scenarij filma što ga režira Jolie.

Producentska kuća "Scout film" sukladno zakonu podnijela je zahtjev za formalno odobrenje snimanja filma koji je već izazvao veliku pozornost u cijelom svijetu prije svega zbog same Angeline Jolie, no u Sarajevu drže kako bi preduvjet za dopuštenje snimanja bio da oni dobiju scenarij i ocijene njegovu podobnost s obzirom da je riječ o priči vezanoj za ratna zbivanja u BiH.

- Oni dakle nemaju odobenje za snimanje filma u BiH, odnosno imat će ga ako dostave scenarij u kojem priča nije ovakva kakvu mi danas znamo iz onoga što su izjavili ljudi koji su scenarij pročitali - pokušao je objasniti svoju odluku ministar Grahovac.

Udruge se ne žele susresti s Angie


Odluku o zabrani on je donio nakon što su to od njega zatražile predstavnice udruge „Žene-žrtve rata“ koja okuplja Bošnjakinje što tu tijekom rata u BiH bile izvrgnute seksualnom zlostavljanju i silovanjima.

Iako nisu vidjele scenarij, predstavnice te udruge tvrde kako je njegova bit odnos između Bošnjakinje koju je silovao srpski vojnik i koja se potom u njega zaljubljuje.

Ministar Grahovac izrazio je neku vrstu žaljenja što vlasti BiH neće moći spriječiti da se uopće snimi „film koji vrijeđa toliki broj žrtava“.

Sama Angelina Jolie prošli je tjedan poslala pismo udruzi „Žene-žrtve rata“ moleći njene članice da ne donose zaključke prije nego što vide film.

Također je iskazala spremnost da se sastane s članicama te udruge i s njima razgovara o sadržaju filma no one su to odbile.

(Hina)