Platformaši "rastalili" fotelje

Pripadnici stranaka koje je dekretom na vlast postavio OHR, dogovorili su se o podijelili fotelje u najatraktivnijim državnim tvrtkama svojim najvjernijim podanicima.
 
Predsjednici SDP-a, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a dogovorili su jučer podjelu ključnih fotelja u Federaciji, piše danas Dnevni list. Jučer su podijeljene ključne fotelje koje trebaju popuniti "hrvatski" kadrovi, dok će "bošnjačke" fotelje biti predmet dogovora SDP-a i SDA.

NEformalna se skupina kojoj je OHR u ruke dao vlast dogovorila na mjesto direktora Elektroprivrede HZ HB smjestiti osobu po želji HSP-a, u fotelju direktora Hrvatskih pošta osobu po želji NSRB. a SDP će ustoličiti direktora Agencije za bankarstvo i direktora HT Eroneta. Na mjesto direktora direktora mostarske državne telekomunikacijske tvrtke SDP će vratiti Stipu Prlića unatoč njegovim lošim rezultatima za vrijeme višegodišnjeg mandata i vidnog zanimanja Interpola za njegove poslove u istrazi o pranju novca preko slovenske podružnice Unicredit banke.

Novog će direktora Cesta Federacije i Cesta Mostar postaviti Lijanovići, a zamjenika direktora Federalnog zavoda MIO HSP. Mjesto predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke pripast će opet nekome bliskom mnoštvu propalih i dužnih Lijanovićevih tvrtki, kao i mjesto direktora Direkcije za robne zalihe Federacije.

HSP-ovim kadrovima pripast će mjesto zamjenika direktora FENE, direktora Zavoda za javno zdravstvo i mjesto predsjednika Upravnog odbora Lutrije BiH. Dnevnog list piše kako je HSP dobio najviše "hrvatskih pozicija" i imao "pravo prvenstva izbora".

No to nije sve. Pregovori o "podjeli pozicija" se nastavljaju, piše mostarski list napominjući kako je "još ogroman broj pozicija ostao neraspodijeljen." Stranke moraju rastaliti čak 128 pozicija direktora javnih poduzeća i agencija, te čelnih mjesta u upravnim i nadzornim odborima na kojima, listom, ova neformalna skupina namjerava stare kadrove zamijeniti novim.

Izvor Dnevnog lista kaže kako iz skupine, citiramo: " ne očekuju nikakve probleme i opstrukcije u provedbi svojih namjera kad je u pitanju kadrovska politika, jer je zakon jasan i kaže da vlasnik preko tijela skupštine razrješava i imenuje nadzorne i upravne odbore koji imenuju direktore, tako da nema nikakvih zapreka da se odluke provedu."

Poslovni portal ba danas piše kako sve stranke koje sudjeluju u ovom dogovoru jedva kako imaju 128 obrazovanih članova.  Imaju li obrazovanih, stručnih i osposobljenih ljudi koji bi trebali voditi ove tvrtke i institucije, sudeći po izboru fotelja u Vladi Federacije koje im je poklonio OHR, nema dvojbe - Nemaju ih, zaključuje Poslovni portal.