Analiza stanja braniteljske populacije

branitelji, analiza

...istog" na kojoj su razmatrani svi problemi s kojima se branitelji susreću i dvadeset godina nakon završetka rata. Analizirana je problematika neostvarenih prava branitelja, pravnog nasilja nad braniteljima te progona istih. Izviješća su podnijeli Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja HNŽ-a, i Jadranko Lovrić, voditelj Odbora za pitanja branitelja i potpredsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

Naše opredjeljenje je čvrsto stati uz branitelje jer su branitelji i očuvanje digniteta Domovinskog rata od posebnog interesa te se nalaze uvijek u vrhu prioriteta i rada HDZ-a BiH. Posebnu zahvalnost dugujemo braniteljima za opstanak i slobodu hrvatskog naroda u BiH.

Gradski odbor smatra kako je kroz sustavan pristup svih institucija, koje skrbe o pravima branitelja, potrebno pojačati aktivnosti za donošenje propisa kojima će se stvoriti zakonski preduvjeti za ostvarivanje programa i razvoj projekata u cilju podizanja kvaliteta života braniteljske populacije, a pri tomu čuvajući dostojanstvo branitelja. U ovom kontekstu istaknute su aktivnosti na poboljšanju zdravstvene skrbi za branitelje, prekvalifikacije, doškolovanje a posebice nastavak i završetak školovanja malodobnih dragovoljaca, zatim programi zapošljavanja, razvoj braniteljskih zadruga te osiguranju stambenog zbrinjavanja branitelja i njihovih obitelji kroz subvencioniranje izgradnje objekata.

GO HDZ-a BiH Mostar iskazuje punu potporu optuženim hrvatskim braniteljima u dokazivanju nevinosti pred sudom u Haagu i svim braniteljima koji su nepravedno osuđeni ili su pod kaznenim progonom samo zato što su branili svoju zemlju i svoj narod. Ustrajavanje na istini o Domovinskom ratu i nas čini jačima u borbi za pravo svakog Hrvata i dostojanstven život u BiH.