Amerikanci popljuvali političare iz BiH: Nesposobni su na svim razinama

Foto: otisak.ba

Voditelj ureda Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini David Barth i američki vojni ataše u toj zemlji pukovnik Scott Miller oštro su u četvrtak optužili bosanskohercegovačke vlasti za nesposobnost i gramzivost posebice osudivši činjencu da brojni ljudi pogođeni poplavama u BiH od države nisu dobili nikakvu pomoć.

"Iako imamo različite odgovornosti i partnere, obojica smo se osobno uvjerili u nesposobnost vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama da odgovore na potrebe građana", napisali su Barth i Miller kao gosti-bloggeri na službenim internetskim stranicama veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.
"Nečuveno"

Bez uvijanja i diplomatskih fraza u tekstu pod naslovom "Nečuveno" iskazali su ogorčenje činjenicom da su se političari u BiH pokazali nesposobnim pomoći svojim građanima kada im je to najpotrebnije.

"Političari u BiH su se pokazali nesposobnim ili nespremnim pratiti napore međunarodne zajednice, makar i polovično, odlučujući se ponašati po svom standardnom običaju favorizirajući interese stranake, tajne dogovore i prebacujući krivnju na drugoga", napisali su čelnik USAID-a u BiH i američki vojni ataše.

Podsjetili su da je međunarodna zajednica na donatorskoj konferenciji održanoj u srpnju osigurala više od 800 miljuna eura kako bi se pomoglo poplavljenim područjima u BiH pri čemu je pola milijarde eura izdvojeno za pomoć i oporavak od poplava.

"Malo je što od tog novca stiglo do ugroženih građana ili općina. Četiri je mjeseca prošlo od prvih poplava, a političari u BiH niti imaju kakav plan niti ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak. Žrtve poplava skoro ništa nisu dobile osim praznih obećanja i izgovora od svojih čelnika. Umjesto toga, ti isti čelnici su brzo iskoristili međunarodnu pomoć da napune vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u proračunu koje su nastale kao rezultat njihove politike.
Političari traže još novca

Vrlo malo sredstava je otišlo za pomoć poplavljenim a (političari) sada traže preostala sredstva!", stoji u tekstu u kojemu se političare u BiH dodatno optužuje da su i tijekom poplava pokušavali dijeliti ljude po etničkim osnovama na čemu svo vrijeme grade "osobne imperije ponavljajući priče o tome kako razlike među etničkim grupama ne dopuštaju zajedničko funkcioniranje".

Barth i pukovnik Miller poručili su građanima BiH da sve to imaju u vidu kada 12. listopada izađu na izbore, odluče se za bolje od ovoga što sada imaju i traže odgovornost.

Fena