Američka kongresnica upozorila na stalno smanjivanje prava Hrvata u BiH!

zastava herceg bosne
...za Balkan i BiH zbog zastoja u euroatlantskome putu zemlje te upozorila na stalno smanjivanje prava Hrvata zbog čega dolazi do političkih blokada i zastoja u BiH, navodi se u priopćenju Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA).

Zastupnica Demokratske stranke iz Kalifornije Janice Hahn uputila je rezoluciju 705. u proceduru kao rezultat lobiranja NFCA i rezolucije koju je ranije u Senatu uputio američki senator hrvatskoga podrijetla Mark Begich.

"SAD trebaju imenovati posebnog predsjedničkog izaslanika za Balkan koji bi radio u partnerstvu s OHR-om, EU, NATO, i političkim čelnicima u BiH, jednako kao i susjednim zemaljama, koji bi posredovao u jako potrebnim reformama na svim razinama vlasti i društva u BiH", navodi se u tekstu rezolucije koja je s priopćenjem u ponedjeljak dostavljena medijima u BiH.

"Bilo koja buduća reforma treba uzeti u obzir zaštitu konstitutivnih prava sviju"

Pri tome se očekuje da izaslanik u roku godinu dana od izbora podnese izvještaj Senatu i Zastupničkom domu o stanju i procjenama te prijedlozima kako bi se nadišle "preostale političke, ekonomske, zakonske i vjerske nejednakosti u BiH".

Kongresnica Hahn je istaknula i da "bilo koja buduća reforma treba uzeti u obzir zaštitu konstitutivnih prava sviju, uključujući Hrvate, brojčano najmanji od tri konstitutivna naroda u BiH i spriječiti bilo kakvo buduće slabljenje njihove pozicije". Kongresnica Hahn je pri tome upozorila da se broj Hrvata u BiH prepolovio pa ih je trenutačno oko 460.000.

"Nije prihvatljivo da se ovaj negativni demografski trend odražava u smanjenju konstitutivnih prava Hrvata u BiH, budući to smanjenje prava izravno izaziva političku i administrativnu disfunkcionalnost zemlje", navela je Hahn u rezoluciji.

"Imamo obvezu podržati demokratski razvoj i uspostavu slobodnog tržišta"

Ona je objašnjavajući razloge za podnošenje rezolucije istaknula da su i prosvjedi iz veljače pokazali brojne slabosti u BiH.

"Kao zastupnica 44. okruga Kalifornije, područje obogaćenog hrvatskom kulturom, čula sam iz prve ruke brige koje proizlaze iz rasta politička nestabilnost u BiH. Imamo obvezu podržati demokratski razvoj i uspostavu slobodnog tržišta koje je teško uspostavljeno u ovoj novoj državi posljednja dva desetljeća", ocijenila je Hahn.

Predsjednik NFCA Paul Tonšetić-Kunder istaknuo je da je potreban novi američki angažman kako Daytonski mirovni sporazum ne bi doživio kolaps, te se zauzeo za popravljanje položaja Hrvata.

"Odnos prema Hrvatima u BiH dramatično se s vremenom pogoršao. Iskorak domaćih političara u BiH za jednak novi politički i ekonomski odnos prema Hrvatima nije lako primijetiti usred ovog "zamrznutog sukoba", ocijenio je predsjednik NFCA Tonšetić-Kunder koji je također pozvao na imenovanje posebnog izaslanika SAD-a za BiH.

HINA