ALUMINIJ: Staž i dalje problematičan, otpremnine osigurane

Dragan Čović

Otpremnine su riješene, novac će uskoro biti operativan za isplatu radnicima, a na rješenje problema staža još bi se moglo pričekati. Sad slijedi nastavak razgovora s potencijalnim investitorima, koji bi u roku nekoliko mjeseci trebali biti ‘na čisto’ što žele, te mogu li uopće učiniti nešto s ugašenim mostarskim Aluminijem, piše Dnevni list.

Sukus je to događanja posljednjih dana u i ‘okolo’ kompanije koja je službeno iskopčana iz ‘utičnice’ 10 srpnja i od tada se održava u ‘induciranoj komi’ s nadom da će se u nekoj bližoj budućnosti ‘pronaći lijek’ koji će je ‘probuditi iz kome’, postaviti ponovno na noge i krenuti u željeni oporavak.

Otpremnine za radnike koji će od 1. rujna biti proglašeni tehnološkim viškom, a njih nije malo (više od 500), kompanija je uspjela riješiti iz vlastitih resursa, novcem od povrata PDV-a te prodajom dijela zaliha. Međutim, nakon otpremnina slijedi problem zvani ‘radni staž’. Naime, na sastancima Kriznog vijeća obećano je da će Vlada FBiH pomoći oko takozvanog uvezivanja staža, ali od tada se do danas nije ništa dogodilo po tom pitanju. Riječ je o otprilike 13 milijuna maraka, što nije ‘sitniš’, ali je Vladi to definitivno izvedivo.

Podsjetimo, radnici su na posljednjoj Skupštini sindikata najavili prosvjede 3. rujna ispred zgrade HDZ-a BiH u Mostaru, te dva dana poslije ispred Vlade FBiH ukoliko im se do tada ne ‘riješe’ otpremnine i staž. S obzirom da su otpremnine riješene, ostaje vidjeti hoće li radnici ostati pri istom stavu.

Poruke HDZ-a

Upravo u zgradi ispred koje su već jednom prosvjedovali, HDZ-a BiH, jučer je održana sjednica Predsjedništva te stranke s koje je poručeno da su ‘svi zadatci koji su inicijalno postavljeni pred Krizni stožer uspješno riješeni’.

– Krizni stožer prelazi u fazu mirovanja i služi Nadzornom odboru i Upravi za logističku potporu kako bi se do kraja godine učinilo sve na otpočinjanju procesa proizvodnje’, priopćeno je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj se naglasak stavio na procese koji su se dogodili nakon 10. srpnja kako bi se umanjile negativne posljedice zbog privremenog gašenja proizvodnje ovog za BiH važnog poduzeća. HDZ BiH navodi kako je čelnik te stranke Dragan Čović aktivno sudjelovao na šest sastanaka Kriznog stožera kao predstavnik hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

-Zalaganjem u Kriznom stožeru preuzeta je briga o svim uposlenicima i moguća obnova proizvodnje u tržišnim uvjetima. Krizni stožer kroz šest svojih zasjedanja, osigurao je otpremnine za preliminarno 500 uposlenika koji se mogu isplatiti ovaj tjedan, predvidio je u prvoj fazi ostanak oko 380 uposlenika u pripremi moguće proizvodnje, uveo je potencijalnog partnera za dubinsku analizu tvrtke sa željom potpunog pokretanja proizvodnje te je ispregovarao proces uvezivanja staža kontinuirano za sve uposlenike s Vladom FBiH”, navodi HDZ BiH i dodaje kako ”Uprava i menadžment Aluminija sada trebaju nastaviti djelovati u punom kapacitetu u svim daljnjim procesima”.

Također, HDZ BiH najoštrije osuđuje ”politizaciju i manipuliranje činjenicama koje su se iznosile u javnost u vremenu dok je Krizni stožer činio sve kako bi Aluminij pokrenuo”, te poziva pravosuđe da pronađe krivce za propast kompanije.

Investitori

Kako saznaje Dnevni list, danas bi u Mostar trebali doći predstavnici kinesko-izraelskog konzorcija koji bi mogli biti pokretači nove ‘aluminijske priče’. Danas dolazi izraelski dio konzorcija, a potom će uskoro i kineski. Usporedo se rade dvije zasebne dubinske analize stanja kompanije, a investitori su tražili dva mjeseca da sve proanaliziraju i potom kreiraju biznis plan.

Dvije stvari su problematične. Prvo, što ako kinesko-izraelski konzorcij nakon provedenih analiza odustane od ‘posla’? Zasada nema plana B i bio bi to novi veliki udaraca za one koji se nadaju pokretanju proizvodnje. I drugo, dosta inženjera je u nedoumici što činiti. Čekati pokretanje kompanije ili tražiti novo radno mjesto, koje će biti puno bolje plaćeno nego u Aluminiju, koji u eventualnom startu vjerojatno neće moći imati tako velike plaće. Može se dogoditi situacija da za nekoliko mjeseci ne bude dovoljno stručnog kadra za pokretanje proizvodnje. Sve su to pitanja koja bi trebala držati maksimalno budnim čelnike Aluminija i političke predstavnike Hrvata, koji su u uključeni u proces oporavka.

Dnevni list