Alarmantno: Prepolovljen broj Hrvata katolika u BiH

...Svete Stolice, kardinala Tarcisia Bertonea, u kojemu poziva na zajedničke napore Crkve i političkih predstavnika kako Hrvati katolici ne bi posve nestali u pojedinim područjima BiH u kojoj je prepolovljen njihov broj zbog posljednica rata i gospodarske nestabilnosti, objavila je Katolička tiskovna agencija.

U pismu državnoga tajnika Svete Stolice ističe se očekivanje da će na zasjedanju posebna "pozornost biti dana teškom pitanju budućnosti katoličkoga naroda u Bosni i Hercegovini".

"Na žalost, kao što dobro znadete, podaci su alarmantni. Od oko 800.000 katolika u 1991. godini došlo se na oko današnjih 440.000, a u mnogim župama ostali su samo malobrojni starci. Prema godišnjim statistikama biskupijskih kurija, broj katolika ne prestaje se smanjivati", upozorio je kardinal Bertone prenoseći riječi ohrabenja pape Benedikta XVI.

Pri tome je upozorio na uzroke problema kao što je rat, nepovratak izbjeglica, kao i teško gospodarsko stanje koje prisiljava mnoge mlade da napuste BiH.

Na početku zasjedanja, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić izrazio je nadu kako posljednji izbori u Hrvatskoj kao i ishod refenduma neće negativno utjecati na odnose između Hrvata katolika u BiH i RH.

"Uvjereni smo da granice Europske unije neće ometati ili čak onemogućiti našu daljnju suradnju na dobro naših vjernika i građana", kazao je nadbiskup Srakić.

Biskupi će tijekom dvodnevnog, XIV. po redu zajedničkog zasjedanja razmatrati izvješća o aktualnom stanju u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, o tjednu solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH, o djelovanju vijeća i ureda za hrvatsku inozemnu pastvu te o poduzetim koracima za osnivanje zajedničkog ureda za prikupljanje svjedočanstava o žrtvama u dvadesetom stoljeću.

Biskupi će saslušati i izvješće o misijskoj djelatnosti Crkve u Hrvata i uzajamnom radu kao i izvješće o radu na planu liturgijskih tekstova.

Izvor: Hina