Alarmantno: Ospice se šire po cijeloj BiH!

dom zdravlja
Prve slučajeve bilježi Unsko-sanskoj županiji, a jedna osoba oboljela je i na području Republike Srpske.

Epidemiolozi su u strahu da je ovo početak širenja zaraze te da se narednih dana može očekivati povećan broj oboljelih u svim gradovima, s obzirom na to da je broj cijepljenih u padu. Na nekim područjima čak je ispod 50 posto!

Panika roditelja

Kako se doznaje, novi slučajevi oboljelih i jučer su prijavljeni u Sarajevskoj županiji. Potvrđeno je i da je beba stara nekoliko dana, kojoj je necjepljena majka prenijela virus, i dalje na aparatima i da je životno ugrožena, piše Dnevni avaz.

- Na Klinici za infektivne bolesti svakodnevno pristižu novooboljeli - doznaje se iz ove ustanove.

No, službenih podatke nisu nam dostavili.

Potvrđeno je i da su mnogi pacijenti zaraženi u KCUS-u te da je s Pedijatrijske klinike na Jezeru, gdje je na liječenju bilo dvoje djece, koja nisu bila izolirana, i krenulo širenje zaraze.

Također, na društvenim mrežama jučer su se pojavile informacije da u KCUS-u kriju podatke o broju oboljelih, ali i smrtnih slučajeva. Tvrdi se da je troje umrlih! Prošle sedmice od ospica je umrla Ajdina Osmanović, devetomjesečna djevojčica.

Da se ova zarazna bolest proširila, potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo USŽ Zarina Mulabdić.

- Jedna majka s morbilima iz USŽ prebačena je u Sarajevo. S njom je i dijete, koje, nasreću, nije zaraženo i cjepljeno je. Imamo još jedno dijete za koje se sumnja da ima ospice - rekla je Mulabdić.

Dodala je da se na području USŽ sumnja da su oboljele četiri osobe. Dva su nalaza poslana u Sarajevo na analizu.

Blaško Topalović, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije, potvrdio je za da se u tuzlanskoj bolnici trenutno na liječenju nalazi jedna osoba oboljela od ospica, a koja je iz USŽ.

Prate situaciju

Kako je jučer potvrđeno iz Instituta za javno zdravstvo, prvi slučaj obolijevanja od ospica potvrđen je na području Republike Srpske.

Pojačane mjere za sprečavanje širenja ospica u RS

Institut za javno zdravstvo RS uputio je apel domovima zdravlja i privatnim ambulantama upozoravajući da su morbili vrlo zarazna virusna bolest, kojoj pogoduje pad kolektivnog imuniteta.

- Kako je obuhvat cjepljenjem protiv ospica, rubeole i parotitisa (MRP) posljednjih godina u RS bio niži od neophodnih 95 posto, neophodno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti - ističu iz Instituta.