ALARM ZA UZBUNU, U godinu dana nestalo 14.559 Hrvata

iseljavanje

...manji je za čak 14.559 u odnosu na kraj 2014. godine što pokazuje velike razmjere iseljavanja i dramatičnost demografskoga stagniranja Hrvata u BiH što je posljedica nekoliko čimbenika.
U analizi "Demografsko stanje i procesi katolika u Bosni i Hercegovini od 1996. do 2015. godine prema izvorima Katoličke crkve" koju je priredio vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić vidljivo je do sada najveće smanjenje broja Hrvata diljem BiH u dugogodišnjem trendu koji traje još od 2002/03. godine.
Podsjećamo, iako je u vremenu od 5 do 10 godina nakon rata u župama svih biskupija zabilježen porast broja katolika u odnosu na ratno razdoblje, od 2003. godine pa naovamo, župni uredi redovito bilježe demografski pad. Spomenute 2003. godine broj popisanih katolika po župama iznosio gotovo 465 tisuća, dok je na kraju 2015. on iznosio 405.735.

Godinu dana ranije, dakle na kraju 2014. župni su uredi zabilježili 420.294 katolika što znači da je u samo godinu dana nestalo gotovo 15 tisuća Hrvata. Vratimo li se još jednu godinu unazad-na kraj 2013. godine broj Hrvata koji su popisani u župama iznosio je 432.177. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da se u posljednje tri godine broj katolika rapidno smanjuje, te prelazi brojku od 10 tisuća godišnje.

Prirodni priraštaj u padu

Istodobno, porazna je činjenica kako je prirodni priraštaj katolika u 2015. godini bio je -2449, a taj je rezultat je odnos broja krštenja i sprovoda u pojedinim biskupijama za 2015. godinu: Banja Luka -350, Sarajevo -2009, Trebinje -101 i Mostar +11. Kako bi se uvidjeli stvarni razmjeri pada nataliteta priloženi su podaci iz, pa je tako 1996. godine Banja Luka bila na -4, Sarajevo na +247, Trebinje na +96 a Mostar na +1128. U analizi se ističe i nekoliko osnovnih razloga demografskoga stagniranja Hrvata u BiH, a među njima su ratni progon i iseljavanje, neuspio povratak prognanika i raseljenih, neriješeno pitanje unutrašnjeg uređenja BiH (političko i nacionalno pitanje), visok postotak nezaposlenosti, vrlo negativan prirodni priraštaj Hrvata koji su ostali u BiH i novo iseljavanje.

Poziv na reakciju

U analizi se poziva na traženje rješenja koje bi trebalo ublažiti i zaustaviti ove negativne trendove i pri čemu u obzir treba uzeti brojne elemente.
-Prije svega, pitanje povratka raseljenih i prognanih sve više izgleda, nažalost, pitanje prošlosti. Ne treba ga nikada zaboraviti ali, i tamo gdje bi mogao, povratak se ne događa. Stoga je od sudbinske važnosti stavljanje snažnoga naglaska na zaustavljanje iseljavanja i podizanje nataliteta. U protivnom tri gore navedena osnovna razloga - progon, denatalitet, novo iseljavanje - posebice ako djeluju istovremeno kao u ovom slučaju, užasno su razorni, upozorava se u analizi.

Gospodarski razvitak i politička sigurnost

Također, ističe se kako je jednako važno stvaranje ozračja sigurnosti svake vrste u BiH, kako za pojedince tako za etničke identitete, a u tom kontekstu nužno je podizanje političke i pravne sigurnosti koja će pogodovati gospodarskom razvitku. U analizi se konstatira i kako je
bez gospodarskoga razvitka gotovo nemoguće zaustaviti iseljavanje, a ni podići natalitet. Međutim, u stanju u kakvom se nalaze, u svom budućem političkom i gospodarskom organiziranju Hrvati iz BiH morali bi, navodi se u analizi, ubrzano učiti također od židovskoga iskustva i modela organiziranja, provjerenoga i dokazanoga na raznim stranama po svijetu u obrani interesa svoga naroda, posebice u krajevima gdje pripadnici toga naroda žive u stanju društvene manjine.

U pogledu pak lokalne razine, prijedlog ide u smjeru osnaživanja ustanova nacionalne kulture i znanosti: sveučilište, društva, akademija, kazalište, mediji, banka podataka itd. Jedno od rješenja koje bi donijelo korist je i definiranje općih interesa naroda koje će svi promovirati i zastupati, demokratizacija političkoga djelovanja stranaka kroz čuvanje zajedništva naroda, jačanje kredibiliteta Crkve kroz utvrđivanje njezina unutrašnjeg jedinstva, a na široj razini održavanje dobrih veza s Hrvatskom i svjetskim centrima moći. Podaci Katoličke crkve na jasan i nedvosmislen način pokazuju kako je konačno vrijeme da hrvatske političke elite učine nešto kako bi se ovaj katastrofalni trend zaustavio te iskoriste potencijale koji su na raspolaganju kako bi narod održali na svojim ognjištima.

Proces depopulacije cijele BiH

U Analizi se ističe kako je prema službenim podacima Agencije za statistiku, koji obuhvaćaju sveukupno stanovništvo BiH od 1996. do 2014. godine, cijelu BiH je zahvatio proces depopulacije, povećanja prosjeka starosti stanovništva, proces vrlo ubrzanoga smanjenja broja rođenih i proces povećanja broja umrlih, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost. Tako je na razini cjelokupnoga stanovništva BiH 1996. godine imala pozitivan priraštaj za čak 21442, dok je 2007. godine prvi put imala negativan priraštaj koji je iznosio -1209, a 2014. godine dosegao je -5712. Ove procese, međutim, treba promatrati također u okviru sličnih događanja koja pogađaju skoro sve europske zemlje.

Preliminarni rezultati

Prema procjeni Agencije za statistiku BiH, godine 2012. u BiH je bilo 3.836.000 stanovnika, a prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, koje je objavila ista Agencija, u BiH je 2013. godine popisano 3.791.622 osoba, ali službeni rezultati toga popisa nisu objavljeni do sada iako je prošlo više od dvije godine otkako je obavljen.

Dnevni list