VIDEO  Ako koza laže, rog ne laže: Kanaderi iz inozemstva već su gasili požare u BiH

kanader

... pročitati na internet portalima. Velike vrućine, nepažnja, piromani i još mnogo štošta direktni su uzročnici požara u našoj zemlji. Najugroženiji dio BiH što se tiče požara je Hercegovina.

Ovih dana stanovništvo i vatrogasci se bore protiv požara u Čapljini, Čitluku, Stocu, Neumu, Ravnom, Trebinju ..., a pojedini naši političari narodu objašnjavaju da u BiH ima pet helikoptera koji mogu gasiti požare, a od tih pet aktivna su samo dva, jer su tri na remontu. Također, objašnjavaju zašto BiH nema kanader.

U današnjem Dnevnom avazu nalazi se i tekst koji smo i mi prenijeli, točnije razgovor sa direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinom Solakom. U istom direktor Federalne uprave civilne zaštite "veli", "Mi nemamo dovoljno novca za tu letjelicu i nijednom je do sada nismo angažirali iz neke od susjednih zemalja. Međutim, i da imamo, kupovina kanadera bila bi totalni promašaj, kao što smo, recimo, imali slučaj sa talgo vlakovima, koji su predviđeni za prometovanje modernim prugama, a kojima BiH ne raspolaže".

Očito dobro ne upućen, direktor tvrdi da BiH nikada nije angažirala kanadere susjednih zemalja za gašenje požara. Možda su ono 2012. godine bili kanaderi iz neke općine BiH, a ne Hrvatske, koji su gasili požar na Rujištu i prije nekih dvadesetak dana u okolini Ljubuškog.

U dalnjem tekstu stoji "kako nijedna vodena površina u BiH nije dovoljno velika gdje kanader može da sleti, napuni svoj rezervoar i podigne se u zrak. Brojne su prepreke za to - od mostova, brana, niskog vodostaja..."


Svjedoci smo da je kanader 2012. godine uzimao vodu sa Mostarskog jezera, a sigurni smo da mu ne bi bio problem, ni zahvatiti vodu sa Jablaničkog jezera, tako da možemo slobodno napisati "ni to ne pije vode".

U nastavku našeg teksta možete vidjeti tekstove, fotografije ... tijekom intervencije kanadera u BiH 2012. i 2017. godine.

- Kanader krenuo sa gašenjem požara u Hercegovini

- Kanader iz Hrvatske gasio požar oko Mostara, pa odletio u Split po gorivo

- Mostar se probudio prekriven dimom i uz miris paljevine

- Dva hrvatska kanadera u rekordnom roku ugasili požar kod Ljubuškog

HERCEGOVINA.info