Ako EU zatvori granice u BiH stiže 100 tisuća izbjeglica!?

izbjeglice

Predsjedavajući komisije Sifet Podžić istaknuo je optimizam s obzirom na pripremljenost nadležnih institucija, a naročito Službe za poslove sa strancima.

-Mislim da je urađen dobar posao, napravljen je dobar operativni plan, uzeli smo iskustva iz Srbije i Hrvatske te će BiH, siguran sam, na najbolji način odgovoriti na eventualnu izbjegličku krizu, rekao je Podžić, piše Dnevni list.

Mjere

Najavljeno je kako u ovom trenutku nije poznato gdje i na koji način će biti zbrinute izbjeglice ako dođu u BiH, ali da će to biti naredni korak koji će se poduzeti i koji će biti upućen prema Vijeću ministara BiH. Osim toga, rečeno je da će u tijeku sljedećeg mjeseca biti organizirana konferencija o sigurnosti.
-Građani mogu biti zadovoljni radom Službe za odnose sa strancima. Pripremljeni smo i ne može nam se dogoditi  tzv. "usko grlo", kao što se to dogodilo u Hrvatskoj. Jedino sam zabrinut kamo ćemo smjestiti izbjeglice, ali radimo i na tome, rekao je Podžić.
Direktor Službe za poslove sa strancima Izet Nizam je potvrdio izjavu Sifeta Podžića naglasivši da je, ako zemlje Europske unije zatvore granice, za očekivati da će najveći val izbjeglica biti u BiH i Srbiji kao državama koje su najbliže zemljama Europske unije.
Komentirajući nedavni prolazak državljana Sirije kroz BiH kazao kako je u tom slučaju zloupotrijebljen vizni režim BiH.
-Oni su dobili vaučer iz jednog sarajevskog hotela na osnovi čega su dobili vizu BiH u Abu Dhabiju. Odmah su taksijima otišli u Srbiju gdje su tražili azil. U ovom slučaju možemo potvrditi da je zloupotrijebljen vizni režim, istaknuo je Nizam.

Suglasnost na vaučere

Da ne bi ponovno došlo do toga donesena je odluka o zabrani davanja suglasnosti državljanima Sirije, Libije i Egipta da mogu dobiti suglasnost za vize na osnovi vaučera.
-To ne znači da mi zabranjujemo ulazak u BiH državljanima ovih zemalja, već znači da BiH nećemo davati suglasnost na osnovi vaučera, jer se taj način ulaska u BiH zloupotrebljava i to će ostati do daljnjeg, naglasio je Nizam.
Plan akcije kako reagirati u slučaju dolaska velikog broja izbjeglica u BiH napravljen je nakon detaljne analize odnosa prema izbjeglicama u Srbiji.
-Mi smo vidjeli sve nedostatke u susjednim zemljama na osnovi operativnih planova, razmijenili smo iskustva i naš plan prilagodili vodeći računa o propustima u Srbiji, kazao je Nizam. V.B.Č

Mektić: BiH spremna za izbjegličku krizu

Optimizmom zrače i izjave državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića.
-BiH je spremna da bude dio zajedničkog europskog rješenja za izbjegličku krizu i dat će puni doprinos u radu i usvajanju zajedničkih stavova i principa djelovanja na sastanku ministara EU i zemalja zapadnog Balkana narednog tjedna u Luksemburgu, istaknuto je na sastanku ministra sigurnosti Dragana Mektića i veleposlanika Italije u BiH Ruđera Korijasa. Mektić je informirao Korijasa o provođenju strategije borbe protiv terorizma, odnosno projekta deradikalizacije, u kojem će podršku pružiti i Veleposlanstvo Italije.