Akcija SIPA-e u Sarajevu: Uhićen pukovnik Oružanih snaga BiH

Sipa, Sarajevo, uhićenje, sipa uhićenje

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jutros su na području Sarajeva, uhitili jednu osobu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinilo kazneno djelo iz člana 220. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Zlouporaba položaja ili ovlasti".

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhićena osoba bit će predana Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje, priopćeno je iz SIPA-e.

Kako javlja N1, po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici uhitili su Ramiza Mićivodu (1969.), aktivnu djelatnu vojnu osobu OS BiH u činu pukovnika.

Osumnjičeni je uhićen u okviru predmeta na kojem rade Tužiteljstvo BiH i SIPA a odnosi se na kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH.

On se tereti da je, u svojstu aktivnog pripadnika OS BiH u činu pukovnika, zlouporabio svoj službeni položaj i ovlasti, te od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi omogućio navedenim osobama, da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni, u dva navrata, dolazeći sa svojim vozilom, izvan službenih objekata i prostorija, od navedenih osoba tražio i primio novac, kako bi iskoristio svoj položaj i pogodovao im u korištenju navedenog vojnog zemljišta.

U predmetu je ostvarena suradnja sa bataljonom Vojne policije OS BiH, a o provedenoj aktivnosti informirano je Ministarstvo obrane BiH.

Povodom ovoga događaja iz Ministarstva obrane BiH obavijestili su javnost da su istražni organi Oružanih snaga BiH ranije došli do saznanja da je navedeni pripadnik Oružanih snaga BiH izvršio određene protuzakonite radnje, prenosi Klix.ba.

"Postupajući po informacijama istražni organi OS BiH su poduzeli zakonom propisane radnje iz svoje nadležnosti te o tome upoznali nadležno Tužiteljstvo BiH", priopćeno je iz MOBiH.

Dalje se ističe da će MO i OS BiH i u budućem razdoblju, u skladu sa zakonskim ovlastima, poduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti u cilju sprečavanja svih nezakonitih radnji od strane bilo kojeg pripadnika OS BiH, odnosno poduzimanju neophodnih radnji protiv svih vidova korupcije.