Akademija nauka i umjetnosti BiH i branitelji oboljeli od PTSP-a

Postojavanje postrojba HVO-a.

...BiH (ANUBiH) i na osnovu kojeg kriterija se određuje tko su akademici. Ono što zasigurno znamo jest kako su akademici ANU-a BiH glavne zvijezde na političkoj javnoj sceni Bosne i Hercegovine, kako sjede u kojekakvim upravnim odborima, kako jurišaju na sve izvršne i zakonodavne, predsjedničke i ministarske funkcije u državi, te kako su dobro plaćeni kolumnisti i gosti na bh. javnim servisima, tj. jednostavno imaju status u BiH kakav imaju nogometne zvijezde na Mundijalu u Brazilu.
Isto tako, mi branitelji oboljeli od PTSP-a znamo kako svi ti akademici dolaze iz jednopartijskog sustava bivše Jugoslavije kao znanstvena elita komunističke ideologije i u posljednjih 25 godina nijednom nije utvrđeno je li njihova znanstvena vrijednost u zaštiti komunističke piramide koja je na ovim prostorima vladala više od 50 godina, ili su oni pak u funkciji za sveopće dobro.

Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, smatramo kako su akademici smješteni u ANUBiH isključivo u funkciji lijeve politike koja promovira individualni građanski pristup, samo zato što imaju osobne interese, jer je ta politika kompatibilna s nacionalnom velikobošnjačkom politikom. Razina njihove akademske misli svela se na to da predstavnike hrvatskog i srpskog naroda legitimno izabranih većinskim glasovima hrvatskog i srpskog naroda smatraju nacionalistima, a sebe prikazuju kao nove antifašiste koji se bore protiv povampirenog nacionalizma u BiH.

Iako mi branitelji oboljeli od PTSP-a imamo stanovite zdravstvene probleme i drukčiji sustav vrednovanja stvarnosti, i dalje smo uvjereni kako se legalitet i legitimitet može dobiti jedino biračkim glasovima te kako se lijevo orijentirani akademici ne bi smjeli petljati u dnevnu politiku, rušiti na izborima legalno i legitimno izabrane predstavnike, a posebice to ne bi smjeli raditi iz koristoljublja i u interesu samo jednog naroda, budući da na taj način ruše temelje Ustava BiH koji Bosnu i Hercegovinu definira kao državu triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda.
Dakle, prema našem mišljenju, djelovanje akademika ANU-a BiH je u suprotnosti s Daytonskim mirovnim sporazumom i stoga je potrebno izvršiti transformaciju komunističkog mentaliteta koji vlada u Akademiji nauka i umjetnosti BiH, te pretvoriti ANUBiH u koordinaciju bošnjačke, srpske i hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Bosna i Hercegovina ima zajedničku prošlost, ali različitu povijest svakog od triju naroda ponaosob, iz čega proizlaze različiti sustavi vrijednosti, različiti sustavi obrazovanja, različite političke vizije uređenje Bosne i Hercegovine i različiti geostrateški i euroatlantski interesi.

Biti akademikom u BiH danas uglavnom znači posjedovati status bivše komuniste, ateista, suradnika domaćih i stranih obavještajnih službi, ili imati funkciju glasnogovornika određenih nacionalnih i političkih opcija.
S obzirom da i mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, živimo od mjesečne invalidnine koja se kreće od 50 do 230 KM, u potpunosti možemo razumjeti i naše akademike koji svakodnevno pišu ili gostuju po medijima za naknadu od 50 ili 100 KM, sjede po upravnim odborima ili drže predavanja na raznoraznim privatnim sveučilištima i na taj način preživljavaju ova teška vremena. Stoga, držimo da mi branitelji oboljeli od PTSP-a i akademici Akademije nauka i umjetnosti BiH nemamo zadovoljavajući materijalni status, pa nam je namjera u narednom razdoblju zatražiti žuran sastanak s vodstvom ANU-a BiH i kroz zajedničke sastanke pronaći odgovore na mnoga otvorena pitanja.

S poštovanjem!


Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a
KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA