Afera 'Tuš' je pljačka stoljeća

afera Tuš, tuš

Sastanak VTKBiH organizirala je radi utvrđivanja činjeničnog stanja i definiranja zahtjeva oštećenih dobavljača, kako prema institucijama vlasti i države Bosne i Hercegovine, tako i prema kompaniji "Tuš", Ambasadi Slovenije i Europskoj komisiji u Bosni i Hercegovini, s ciljem zaštite domaćih kompanija i naplate dugujućih potraživanja.

Mediji su ranije objavili da se "Tuš" povlači iz BiH, te da bi mogao ostati dužan više od 20 milijuna KM dobavljačima iz BiH. Bruno Bojić, potpredsjednik VTKBiH kazao je da su današnji sastanak organizirali kako bi pomogli oštećenim privrednicima, proizvođačima, trgovicima i da je to zadatak VTKBiH.

- Na sastanku smo donijeli nekoliko zaključaka od kojih je glavni uputiti zahtjev za preispitivanje poslovanja Tuša od inspekcija svih nivoa i istražiteljskih institucija u BiH. S obzirom da je pokrenut tužbeni postupak sa kaznenom odgovornošću data je suglasnost Senadu Biliću kao pravnom predstavniku svih oštećenih - kazao je Bojić.

Na pitanje novinara šta očekuje od države o poduzimanju mjera povodom ove cijele prevare privrednika, proizvođača, trgovaca i ostalih Bojić je kazao da očekuje da vrlo brzo reagira zabranom i otuđenjem imovine Tuša i od nadležnih ministarstava da kontaktiraju svoje pandame u Sloveniji.

Nedim Kalamujić, predstavnik firme "Interkamp" je glavni pravni predstavnik svih oštećenih dobavljača koji su poslovali sa Tušem kazao je da se radi o smišljenoj prevari.

- Dimenzija ovog problema je mnogo veća, ona čak ima i međunarodne razmjere. Ove firme koje su oštećene to su poduzeća koja pune budžete države i entiteta tako da dimenzija štete nadilazi lokalne okvire - kazao je Kalamujić.

Na upit novinara da li on kao predstavnik oštećenih dobavljača smatra da niko iz institucija BiH nije umiješan u ovu aferu, Kalamujić je kazao da je preuranjeno govoriti o tome.

Drugi potpredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić kazao je da ovo brutalna pljačka koju je čak nazvao pljačkom stoljeća.

- Ovo je prilika da se ukaže na anomalije zakonskim rješenjima u BiH. Ovdje se mjesecima radilo o osmišljenoj pljački, mjesecima su se uposlenici držali u zabludi što spada u najteža kaznena djela koja tretiraju zakonski okviri - kazao je Egrlić.

Fotografija i tekst: Dnevni avaz