24. veljače 1954. rođen Željko Glasnović – legenda Domovinskog rata

glasnović
Podrijetlom je iz janjevačke obitelji Hrvata sa Kosova, a njegova obitelj emigrirala je u Kanadu gdje je 5 godina bio pripadnik kanadske vojske, a godinu dana pripadnik Legije stranaca.

Prva ratna iskustva imao je u Zaljevskom ratu, a nakon izbijanja rata u Hrvatskoj vratio se u domovinu i priključio postrojbama ZNG-a.

Za Željkom iz Kanade stigao i brat Davor

„Znao sam da će poslije Slovenije napasti Hrvatsku i da će to biti puno žešće i jače. Borbu za samostalnost Hrvatske nisam mogao gledati preko televizije, želio sam u njoj sudjelovati i istog trenutka zaputio se u Hrvatsku", priča Željko Glasnović bivši legionar, general Hrvatske vojske, zapovjednik elitnih postrojbi HVO-a; brigade Kralja Tomislava, 1. gardijske brigade HVO-a i zapovjednik cijelog HVO-a u posljednjim oslobodilačkim akcijama u Bosni i Hercegovini. Dok se legionar Željko Glasnović nakon dolaska s bojnom Zrinski pripremao u Kumrovcu za prve ratne operacije u Hrvatskoj, koja je bila napadnuta od JNA i pobunjenih Srba, njegov brat blizanac Davor ostavio je dobro plaćen posao u Kanadi i stigao za bratom u hrvatske dragovoljce.

Tko je Željko Glasnović- priča sa bitke za Kupres

Tog 10. travnja 1992. kada su linije na Kupresu pale u neprijateljske ruke, braća Glasnović sa svojim postrojbama bili su u okruženju. Željko je u borbama oko sela Kukavice, istočno od Kupresa, teško ranjen s još trojicom suboraca, a na drugoj strani bojišnice u selu Rilić metak je u kuk pogodio Davora koji je nepokretan ostao na položaju. Borio se dok je imao metaka, a onda pao u neprijateljske ruke.

Četvoricu ranjenika, među kojima je bio i Željko Glasnović, zapovjednik Kupreške bojne pokušao je izvući na prikolici traktora. Prekrio ih je ceradom i krenuo prema Šuici. Kod hotela Ski zaustavio ih je kapetan JNA misleći da se radi o srpskim dobrovoljcima.
„Nismo znali da je crta pala. A taj kapetan je dreknuo na vozača traktora: ‘Kuda ste krenuli, ustaše dolje pucaju!'

Vozač mu je rekao: ‘Razumijem kapetane', okrenuo se i kroz srpsko okruženje počeo se izvlačiti prema Bugojnu", priča general Glasnović koji je iz Bugojna preko Uskoplja prebačen u Splitsku bolnicu. Operacija je bila teška, Željko umalo nije preminuo na operacijskom stolu. Ali nakon dva - tri dana oporavka, ustao se i otišao na Šuicu, na prvu crtu bojišnice gdje je zaustavljeno neprijateljsko napredovanje.
„Došao sam u Šuicu u trenirci i saznao da mi je brat živ i zarobljen. Tek nakon nekoliko mjeseci prepoznali smo ga u jednom televizijskom prilogu o zarobljenima s Manjače", nastavlja general Glasnović. Davor je stopostotni ratni vojni invalid i živi na Hvaru. Željko je stacioniran u Zagrebu i često odlazi u Hercegovinu među svoje suborce iz HVO-a. Obojica su se posvetila proučavanju bliže i dalje povijesti.

Na posljednjim parlamentarnim izborima Željko Glasnović je izabran u Hrvatski Sabor na listi za dijasporu. Iako je bio tek 7. na listi HDZ-a, njegovi suborci i brojni hercegovački Hrvati nisu dozvolili da njihov Željko ne uđe u Sabor. Stoga su iz svih krajeva Hercegovine krenuli svim prijevoznim sredstvima na biralište u Mostar, satima čekali u redu za glasovanje i omogućili da Željko Glasnović dobije većinu preferencijskih glasova!

Da je državljanima Hrvatske u BiH omogućen kvalitetniji i pošteniji pristup biračkim mjestima, bilo većim brojem birališta ili dopisnim putem, general Glasnović bi dobio mnogo više glasova.

Hercegovina (i Hrvatska) tako nije zaboravila svog junaka!

"Mi kojima je zapovijedao osjećali smo silno strahopoštovanje prema njemu. Glasnović, kao izučeni vojnik, ponekad je imao metode koje nisu svi mogli podnijeti. Sigurni smo da će takav biti i u saborskoj klupi: beskompromisan, odvažan, nepodmitljiv...", tvrde njegovi suborci.

Izvor: Narod.hr/tomislavnews.com