22 hrvatske obitelji iz Dervente dobile natrag što je njihovo

derventa, povratnici
Dvadeset i dvojici Hrvata iz Dervente na sjeveru BiH koji su u progonstvu već 25 godina u Republici Hrvatskoj, u petak su uručeni ključevi obnovljenih domova koji su porušeni u proteklom ratu.

Ministar za izbjegle i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš (HDZ BiH) istaknuo je kako se najviše prognanika prijavilo za povratak u Derventu u kojoj je prije rata živjelo skoro 22.000 Hrvata. Od ukupno 24 obiteljske kuće koje su obnovljene i čijim vlasnicima su uručeni ključevi, 22 su vlasnici Hrvati.

‘Nakon ove 24 izgrađene kuće, počinje gradnja novih 20, sljedeće godine još 40. Očekujemo da ćemo u ovoj godini početi i gradnju stambene jedinice za zbrinjavanja 30 interno raseljenih osoba', rekao je Čordaš.

Jedan od povratnika u Derventu je Josip Ravlić koji je u ime oca Stipe preuzeo ključeve obnovljene kuće rekao je kako je njihova obitelj na povratak čekala 25 godina te da je zadovoljan radovima na obnovi kuće.

Za obnovu 24 obiteljske kuće na području Dervente izdvojeno je pola milijuna eura.

Po riječima državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac najviše se Hrvata iz BiH koji su bili u izbjeglištvu u Hrvatskoj prijavilo za obnovu obiteljskih kuća na području BiH. Rekla je da se do polovice 2018. planira stambeno zbrinuti 2.000 povratničkih obitelji.

Ukupna vrijednost Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja iznosi oko 600 milijuna eura, od čega se više od 100 milijuna eura odnosi na projekte u BiH, a ostatak na obnovu prijeratnih obiteljskih kuća u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Najveći pojedinačni donator za obnovu kuća je Europska unija.

Hina