Američki online magazin: Mostar - najsjajniji grad za koji nikada niste čuli

18.08.2019

Mostar, gradić na jugu Bosne i Hercegovine trebao bi biti na popisu mjesta koje svako treba posjetiti, piše američki online magazin BuzzFeed.

“Prelijepo mjesto, popločanih ulica u starom dijelu grada, grad s karakterom i povijesti koja će vas oboriti s nogu,” navodi se na početku teksta koji je obogaćen galerijom slika koje su turisti dijelili na društvenoj mreži Instagram.

Članak koji je objavio BuzzFeed naglašava da je ovo definitivno grad za onu vrstu turista koji uživaju istraživati, te lutati ulicama preplavljenim malenim kafićima i restoranima.

Kao najprepoznatljiviji znak Mostara navodi se Stari most, s malim podsjetnikom o povijesti ovog svojevrsnog spomenika grada Mostara.

“Sunčanim danima možete kampirati na obalama rijeke i promatrati one nevjerojatno hrabre momke kako skaču s tog mosta u hladnu rijeku koja protiče ispod,”napisali su.  

Poseban dio članka posvećen je gastronomskoj ponudi i pristupačnim cijenama, ali i običaju ispijanja kave, s napomenom da nikad ne biste trebali kupiti bh. kavu “za ponijeti”.

Grad je prepun podsjetnika na rane devedesete godine, piše dalje BuzzFeed, dodajući kako je preko 70 posto građevina uništeno prije tri desetljeća, ali da je grad siguran za sve turiste. Oni koji to žele, mogu uzeti besplatnu turu kroz grad koja daje izvrsnu sliku o povijesti Mostara.

https://www.instagram.com/p/Bz7kOXCBmmX/?utm_source=ig_embed

“Prazne, napuštene zgrade stoje do onih modernih koje su ponovno izgrađene. To je u velikoj suprotnosti ali prilično impresivno za vidjeti. Vlasnici su napustili mnoge zgrade nakon rata, otišli iz zemlje i nikada se nisu vratili. Neki samo nemaju novac da poprave svoje domove, ali isto tako nisu ni u mogućnosti prodati te ruševine,” piše američki medij, pojašnjavajući post-ratnu sliku grada.

https://www.instagram.com/p/BvKlP07A_hs/?utm_source=ig_embed

Postoji nešto i za ljubitelje prirode, a to su okolna brda na koja možete pješačiti iz centra grada i na kraju uživati u predivnom pogledu na Mostar. U neposrednoj blizini ovog južnog grada nalaze se mjesta poput Počitelja, Blagaja, s nevjerojatnom povijesti, ali i slapovi Kravice, gdje možete naći osvježenje u vrelim ljetnim danima.

Na kraju teksta BuzzFeed navodi zanimljiv detalj, a to je famozna statua Bruce Leeja, koja krasi jedan mostarski park.“Ovaj kip gotovo u prirodnoj veličini je postavljen u Mostaru kao neuobičajen simbol mira – s logikom da bez obzira na pozadinu, svi vole Bruce Leeja.


loading...