'Alkatraz' u BiH će u svibnju primiti prve zatvorenike

zatvor, BIH, Vojkovići, zatvorenici

Vjerujemo da će prvi državni zatvor u svibnju ili lipnju sljedeće godine primiti prve zatvorenike i pritvorenike, rečeno je za Dnevni avaz iz Ministarstva pravde BiH.

Ova ustanova, podsjetimo, vrijedna 80 milijuna maraka, smještena u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, počela je s radom 1. kolovoza.

No, tek prije nekoliko dana raspisan je natječaj za zaposlenje više od 100 radnika, među kojima je i veliki broj čuvara.

Iz Ministarstva je pojašnjeno kako nakon završetka prijma u radni odnos zaposlenika u Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, slijedi prijem osoblja i obuka zaposlenih za rad u takvoj jednoj instituciji, što je preduvjet za prijem zatvorenika.

Nakon što zaposleni prođu potrebne obuke, može početi prijem prvih zatvorenika. - Trenutno je oko 400 pritvorenika i zatvorenika koje je na kaznu zatvora osudio Sud BiH i koji kaznu izdržavaju u entitetskim zatvorima.

Taj broj varira iz mjeseca u mjesec, stoga trenutno nije moguće dati točan broj zatvorenika koji će tada biti smješteni u državni zatvor - rečeno nam je.

Inače, kapacitet ovog zatvora iznosi oko 500 mjesta, a među prvim stanarima očekuju se osuđenici na višegodišnje kazne.

Radi se o počiniteljima teških ubojstava, ratnim zločincima, presuđenim teroristima. Tako bi, prema informacijama „Avaza“, među prvim stanovnicima trebao biti i Mevlid Jašarević, osuđen pravosnažno na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu, ali i Haris Čaušević, koji je dobio 35 godina zbog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu.

Mjesto u državnom zatvoru osigurao je i Zijad Turković, vođa zločinačke organizacije osuđen 2015. na 40 godina zatvora.

Sasvim sigurno dolazi i monstrum s Grbavice Veselin Vlahović Batko, osuđen na 42 godine robije za ratne zločine u Sarajevu.

Kompleks zatvora čini deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska dvorana, fitnes dvorana, radionica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje.