Austrijska ministrica podrijetlom iz BiH dobila 25.500 uvredljivih poruka

Alma Zidić
Almazadic.at

Austrijska ministrica Alma Zadić dobila je 25.500 uvredljivih poruka na internetu otkako je preuzela dužnost u siječnju.

U Austriji postoji mala manjina ekstremnih desničara koji se izjašnjavaju protiv svoje nove ministrice pravosuđa, Alme Zadić, bosanske imigrantice, ali postoji puno veća skupina Austrijanaca koji ju podržavaju.

Dodala je kako je "ovo prvi put da neko tko nije rođen u Austriji postane ministar."

"Da budem iskrena, ne znam kako se to dogodilo. Ali odrasla sam u Austriji, studirala sam u Austriji, diplomirala sam pravo, postala pravnica i prije dvije godine ušla sam u politiku", rekla je i dodala da taj razvoj predstavlja "snažan simbol, snažan znak za ljude koji nisu rođeni u Austriji, a koji su morali napustiti svoju domovinu."

Poruke koje je dobila većinom su bile seksističke, protuimigrantske ili protumuslimanske prirode, iako Zadić nije muslimanka.

Zbog prijetnji, Zadić je pod stalnom policijskom zaštitom. „Od samog početka prijetnje su objavljivane na društvenim mrežama i Austrija je odlučila da bih trebala dobiti policijsku zaštitu. Nažalost, moraju me štititi 24 sata dnevno. Međutim, osjećam se sigurno jer su policajci vrlo profesionalni. U redu je.", kazala je.

Ta 35-godišnja političarka iz redova Zelenih rekla je za tjednik Insider da bi tih 25.000 online poruka moglo dovesti do kaznenih postupaka protiv njihovih autora, od kojih su mnogi koristili svoja prava imena.

"Trenutno razmatramo kako ih možemo sve procesuirati, ali ja stvarno imam drugih stvari o kojima trebam brinuti", kazala je Zadić.

Ministrica je istaknula da su brojni Austrijanci suočeni s mobingom na internetu zbog svog roda, stranih korijena ili vjere.

Zadić je izjavila da radi na mjerama koje bi žrtvama dale bolju pravnu zaštitu i pozvala društvene medije na odgovornost kada se radi o prijavi poruka kojima se krši zakon.