FOTO  Završena radosna turneja Sportskih igara mladih u Mostaru

sportske igre, Mostar
Druženja su počela nogometnim natjecanjima u dvije starosne kategorije, 2006. godište i mlađi te 2002. godište i mlađi. Osmijesi dječaka i djevojčica ispunili su Arenu u Mostaru te sportsko-rekreativni centar „Midhat Hujdur Hujka".

Poli CUP, nogometno natjecanje za mlađu kategoriju, osvojili su mališani iz ekipe „Limači" iz Čapljine.

„Sretni smo što smo i ove godine uspjeli ostvariti plasman na finalno natjecanje Igara u Sarajevu i iskreno se nadamo da ćemo se plasirati i u Split" izjavio je Ivan Burić, kapiten ekipe „ŠN Limači".

U starijoj kategoriji na Coca-Cola CUP-u, natjecanju u nogometu, laskavu titulu najboljih ponijeli su dječaci iz ekipe Mostar United. Mališani su se u Mostaru imali priliku natjecati i u odbojci, košarci te rukometu.

„Sretne smo što smo ove godine osvojile Bingo CUP u košarci i radujemo se finalnom natjecanju u Sarajevu" istakla je Bajramović Emela iz ekipe „Turbina 1".

Na Gorenje CUP-u, takmičenju u rukometu, pobjednice u mlađoj kategoriji bile su djevojčice iz ekipe, dok su u starijoj kategoriji plasman na finalno natjecanje Igara u Sarajevu osigurale djevojčice iz ekipe „Iskra" iz Stoca.

„Osvojile smo danas prvo mjesto na Gorenje CUP-u i radujemo se druženjima u Sarajevu" kazala je Maša Elezović kapiten ekipe „Iskra".

U saradnji sa kompanijom Gorenje, srebrenim partnerom Sportskih igara mladih, organizirane su i dodatne igre na Španjolskom trgu gdje su mališani pokazali svoju snalažljivost, brzinu i znanje u rukometu. Najbolja bila je ekipa „Lavice" koja je dobila i vrijedne nagrade od kompanije Gorenje. Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u regiji koja pruža djeci i mladima da se, potpuno besplatno, natječu u 10 sportova.

U prethodnih 6 godina Igre su ispratile preko 170.000 mališana iz cijele Bosne i Hercegovine, neke nove generacije bilo da su iz Sarajeva, Mostara, Bijeljine, Goražda, Livna, Doboja, Tuzle, Zenice, Prijedora, Širokog Brijega, Srebrenice...Zajedno sa mališanima slavili pobjede ali i tugovali u porazima, slavili rođendane, bili svjedoci prvih simpatija, spajali djecu BiH i na taj način opravdali epitet najljepše sportske priče. U 2016. godini Igre su u BiH (Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko Distrikt) okupile preko 40.000 učesnika iz preko 97 gradova i općina. Igre su održane u 30 bh. gradova, a završene su petodnevnim finalnim natjecanjem u Sarajevu na kojem je nastupilo 1.877 učesnika.

Finalna natjecanja Igara biće održane u periodu od 8.8.-13.8 u Sarajevu.