FOTO  Sredinom svibnja međunarodna biciklistička utrka kroz Hercegovinu

BK Mostar, Sportski savez, sportski savez mostara
U povodu tog događaja, danas je u Mostaru organizirana konferencija za novinare na kojoj je istaknuto kako će ova utrka biti zapisana kao prva međunarodna cestovna utrka održana u Hercegovini.

- Ovom će se utrkom Hercegovina ucrtati i na cestovnoj biciklističkoj karti Europe - kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Mostara Toni Zorić.

Pojasnio je kako je riječ o kružnoj utrci sa startom i ciljem u Mostaru, a u dužini od oko 164 kilometara prolazit će kroz općine Široki Brijeg, Posušje, Grude, Ljubuški i Čapljinu, te kroz općinu Stolac.

- Utrka će okupiti vozače iz BiH, ali i iz susjednih zemalja i želja nam je da postane tradicionalna, te da uđe u UCI kalendar utrka i privuče, kako natjecatelje, tako i posjetitelje iz cijelog svijeta - kazao je Zorić, koji je ujedno i direktor ove utrke.

Dodao je kako je utrka u Hercegovini zamišljena i da bude uvodna utrka za sve vozače i biciklističke reprezentacije iz regije i šire, koje će sudjelovati na Grand Prix utrci u Sarajevu, 22. lipnja ove godine.

- Utrka u Sarajevu održava se uz podršku Tour de Francea i u suradnji s francuskim Veleposlanstvom u BiH koje također podržava utrku u Mostaru - kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Mostar, koji je zahvalio Elektroprivredi HZ HB te ovlaštenom trgovcu i serviseru Škode u Mostaru, tvrtki Apolo d.o.o. Mostar na prepoznavanju značaja ovog projekta.

Sportski direktor Biciklističkog kluba Mostar Dragan Bošnjak napomenuo je kako je utrka uvrštena u kalendar utrka Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine kao utrka Premijer lige BiH. te da će novčani nagradni fond iznositi oko 6000 konvertibilnih maraka,

- Ukupna dužina staze je 164 kilometra s ukupnim usponom od 1900 metara. Same brojke o ukupnoj dužini staze i ukupnom sponu govore da je riječ o teškoj i zahtjevnoj stazi - kazao je Bošnjak, dodavši kako će utrka, s obzirom na više kategorija, ima pet ciljeva i to u Širokom Brijegu, Posušju, Grudsms, Čapljini, Mostaru.

- Za seniorske kategorije na stazi bit će i nekoliko brdskih ciljeva koji će se bodovati za pobjednika brdskih ciljeva. Ovakvo postavljanje brdskih ciljeva i nagrađivanje pobjednika daje dodatnu dinamiku i neizvjesnost samom tijeku cijele utrke, a gledateljima mogućnost da na prolaznim brdskim ciljevima vide nadmetanje za pobjednika - kazao je Bošnjkak, koji je iskoristio prigodu te predstavio prvi cestovni natjecateljski tim Biciklističkog kluba Mostar.pod nazivom BKM Pro Team.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, te predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić koji su dali podršku organizaciji ove utrke te su izrazili zadovoljstvo što je biciklizam nakon toliko godina zaživio u Mostaru i Hercegovini.

- Zadovoljstvo mi je da se biciklizam vratio u Mostar i na nama je da njegov razvoja podržimo, kako u sportskom, tako i u urbanom, rekreativnom, ali i turističkom smislu - kazao je Bešlić, koji je obećao podršku u organizaciji utrke "Hercegovina Classic 2014".

- Iako je Biciklistički klub Mostar mlad klub, do sada je napravio izvanredne rezultate i spada u uspješnije klubove u Gradu Mostaru - istaknuo je predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić.

Na konferenciji za novinare trebao je sudjelovati i predsjednik Biciklističkog saveza BiH Zlatko Berbić, no zbog poslovnih obveza otkazao je dolazak u Mostar. Međutim priopćio je kako Savez podržava utrku i učinit će sve što je moguće kako bi Hercegovina, kao iz cijela država, postala omiljeno biciklističko odredište za sportske ali i rekreativne bicikliste.