Sportski INpuls u Makarskoj !

sport, Makarska
U sportskoj dvorani OŠ Stjepana Ivičevića održana je prezentacija sportova i sportskih aktivnosti koje su predviđene projektom SPORTski INpuls djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Košarka , Plivanje Biciklizam , Atletika i Sportsko penjanje su Makarski sportovi koji su u programu! Treneri su uz kratko izlaganje o sportskim aktivnostima pojedinog sporta održali i praktičnu prezentaciju koju su djeca na odličan način prihvatila!

A kako je došlo do REALIZACIJE programa !?

Projektu SPORTski INpuls, kojeg je JU Makarska razvojna agencija MARA pripremila za nositelja Zajednicu sportskih udruga Grada Makarske te partnere Grad Makarska, Udrugu osoba s invaliditetom Sunce i osnovne škole OŠ Stjepana Ivičevića i OŠ oca Petra Perice, odobren je iznos od 1.384.089,51 kn bespovratnih sredstava (100% financiranje). Projekt je prijavljen u okviru javnog poziva „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u zajednicu kroz šport" koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Inače, radi se o prvom natječaju iz domene športa iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Suradnici na ovom projektu su klubovi: GSC Makarska, KK Makarska, AK Sv. Marko, PK Galeb i BK Makarska koji će biti nosioci projektnih aktivnosti.

Svrha projekta je omogućiti djeci s teškoćama kao posebno ranjivoj skupini kvalitetno uključivanje u sportske sadržaje kako bi stekli vještine timskog rada, suradnje, rješavanja sukoba, razvoj koncentracije i pažnje, podizanje motivacije i kompetencija potrebnih za njihovo osnaživanje i izjednačavanje u mogućnostima za socijalnu uključenost te emocionalno funkcioniranje. Ciljana skupina obuhvaća 55 djece s teškoćama te osobe s invaliditetom, učenika osnovnih škola te članova Udruge OSI Sunce, kao i 10 trenera i sportskih stručnjaka te stručnjaka koji rade s djecom s teškoćama.

Projekt predviđa uvođenje 5 novih sportskih programa: sportsko penjanje, atletika, plivanje, biciklizam i košarka kao i kompletnu opremu za ove sportove i sudjelovanje na sportskim natjecanjima. Za potrebe održavanja sportskih aktivnosti adaptirat će se i obnoviti mala sportska dvorana GSC-a Makarska (bivša teretana). Ista će se opremiti boulder stijenom za penjanje, kao i rekvizitima za atletiku, biciklizam i košarku. Projekt predviđa i interdisciplinarne aktivnosti; organizaciju Okruglog stola na temu "Inkluzivni sport/sport kao način života" kao i Paraolimpijskog dana - SPORT JE RADOST koji je uključen u školski kurikulum za sljedeću šk. godinu. U sklopu izobrazih aktivnosti 3 osobe će se osposobiti za Halliwick metodu, dok će 8 trenera imati mogućnost sudjelovati na razmjeni u Sloveniji s ciljem posjeta Savezu CP i Savezu osoba s intelektualnim teškoćama radi primjene primjera dobre prakse i razmjene iskustava na područjima skrbi za djecu i odrasle s cerebralnom paralizom u medicinskoj skrbi, obrazovanju, rekreaciji i zapošljavanju. Naposljetku projekt predviđa i izradu strateškog dokumenta Program razvoja sportskih aktivnosti za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom, dok će se kompleks Gradskog sportskog centra Makarska na određenim dijelovima upotpuniti sadržajima za osobe s invaliditetom.

Na ovaj projekt jako smo ponosni, prvenstveno iz razloga što se radi o ciljanoj skupini djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom kojima se omogućuje socijalna uključenost te dodatni sadržaji koji će unaprijediti kvalitetu njihova života, a s druge strane daje dodatnu vrijednost sportu Grada Makarske.