Vujović ili Červar, tko će voditi Hrvatsku na EP-u 2018.?

rukomet, hrvatska rukometna reprezentacija
Željko Babić je bivši, izvukao se nakon debakla na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, no čini se da će mu Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 'presuditi'... Predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac za utorak (31. siječnja) u 14 sati sazvao je sjednicu Upravnog odbora HRS-a s jedinom točkom dnevnog reda - odlučivat će se o povjerenju izborniku Babiću, koordinatoru Ivanu Baliću i cijelom stručnom stožeru reprezentacije.

Svima je jasno da će u cijeloj priči zadnju riječ imati Zoran Gobac, izvršni dopredsjednik HRS-a koji već godinama izravno ili neizravno vodi Savez i sve oko reprezentacije. Izvori bliski čelništvu HRS-a tvrde da na EP-u 2018. hrvatsku rukometnu reprezentaciju neće voditi Željko Babić. U konkurenciji za izborničku poziciju ostali su bivši hrvatski izbornik i aktualni izbornik Makedonije Lino Červar, kojemu bi pomoćnik bio Slavko Goluža, te bivši trener PPD Zagreba i izbornik Slovenije Veselin Vujović. Baš su nas Vujo i njegovi 'fantje' pobijedili u borbi za broncu...

'Preuzeti Hrvatsku? Ma, prerano je pričati o tome. U ovom je trenutku to hipotetsko pitanje, pa EP je tek završio, treba o svemu prvo dobro razmisliti', kazao je Lino Červar iz Skoplja i zagonetno dodao:
'Treba pametno pripremiti reprezentaciju za nastup na EP-u 2018. godine. Jedina medalja koju Hrvatska nema je to europsko zlato, svi bi trebali skupiti glave, okupiti sve rukometne djelatnike i krenuti prema tom cilju.'

Već se neko vrijeme u rukometnim kuloarima spominje Červarov povratak, navodno je jedna od spomenutih opcija da bi Lino bio izbornik, a Slavko Goluža pomoćnik, a druga da Goluža preuzme 'glavnu' ulogu, a Červar uz njega bude kao 'savjetnik'. Kako god bilo, činjenica je da Červar već neko vrijeme razmišlja o povratku u Hrvatsku iako nakon što je Makedonce odveo u osminu finala SP-a ima 'otvorene ruke', može tražiti što god želi...

Drugi je izbor Veselin Vujović, 'pokopao' nas je sa Slovencima, dostigao i prestigao osam golova zaostatka i uzeo nam broncu. Već je na klupi PPD Zagreba dokazao da 'ima muda', čini se da je njegovo rukometno znanje 'podebljano' sjajnim motivacijskim sposobnostima recept za uspjeh.

Sigurno je kako će u pregovorima oko eventualnog preuzimanja hrvatske reprezentacije pomoći i činjenica kako su Vujović i Zoran Gobac obiteljski prijatelji, činjenica da bi Crnogorac mogao voditi našu reprezentaciju nikome u Hrvatskoj ne bi smetala ako bi ju Vujo odveo do europskog zlata. Problem je jedino ugovor sa Slovencima, ali i plaća jer pitanje je ima li HRS dovoljno novca da ga angažira.

'Koliko znam, Babić se već oprostio nakon Olimpijskih igara, pa je dobio još jednu šansu', kazao je Vujović i oprezno nastavio:
'Ne može se suditi po zadnje dvije utakmice. Izgubiti onako nije za osudu. Po meni, Hrvatska je odigrala dobro prvenstvo. A Babić je odličan stručnjak, može raditi, korektan je čovjek, skupio je ekipu, promijenio neke igrače. Trebao bi ostati i dalje...'

A bi li Veselin Vujović bio spreman sjesti na klupu hrvatske rukometne reprezentacije?
'Lagao bih kad bih rekao ne, ali koliko je to realno, ne znam... Postoje ugovori i date riječi, nešto više od papira. Bude li netko ozbiljno razgovarao sa mnom, naravno da ću razmisliti. Hrvatska ima ozbiljan savez s ozbiljnim ljudima, siguran sam da će izdići iz toga, teško je izgubiti onakve dvije utakmice', zaključio je Vujo.

U utorak iza 14 sati svi ćemo biti puno pametniji...

Tportal