Trilogija gluposti ili treća sreća "hrvatskog ponosa"?

Slučaj prvi - hrvatska nogometna reprezentacija na svom prvom velikom natjecanju (Europsko prvenstvo 1996. u Engleskoj) oduševila je naciju i otvorila turnir s dvije pobjede, a Ćiro Blažević u zanosu je poručio: "U četvrtfinalu hoću Nijemce!" U prijevodu, značilo je to da Hrvatska mora izgubiti posljednju utakmicu kako bi skliznula na drugo mjesto jer su u skupini s kojom smo se križali Nijemci bili prvi, a kako bi se to i dogodilo, Ćiro je sasvim ispremiješao momčad pa se Portugal predvođen Luisom Figom poigrao s našima i lakoćom slavio 3:0 za prvo mjesto.

I tako je Ćiro dobio što je tražio. Ustvari, ne baš sve - s Nijemcima je igrao na Old Traffordu, ali je i dobio po "tamburi". Njemačka je slavila 2:1, uz obilatu pomoć švedskog suca Leifa Sundella, ali piše se da je Hrvatska ispala, a Klinsmann i društvo do finala gdje su dobili Češku i postali prvaci Europe.

Slučaj drugi - hrvatska rukometna reprezentacija na SP-u u Njemačkoj tražila je svoje drugo zlato na svjetskim smotrama, nakon što je u Tunisu 2005. poražena u finalu od Španjolske. U drugom dijelu natjecanja po skupinama Balić, Metličić i ostali na ogled posljednjeg kola sa Španjolcima stigli su s ukupno sedam pobjeda (tri u prvoj i četiri u drugoj fazi), a uoči dvoboja u žiži zanimanja bilo je hoće li pustiti Španjolcima kako bi završili drugi i u četvrtfinalu išli na Island umjesto Francuza.

To se nije dogodilo - naši su slavili 29:28 želeći pokazati zube svim ostalima, da bi na koncu njima "zube polomili" Francuzi. U četvrtfinalnom okršaju granitna obrana Tricolora svela je napad naše reprezentacije na svega 18 golova (Francuzi su zabili 21 i otišli u polufinale). Slična priča kao i 1996. - Francuska je s četiri poraza završila natjecanje na četvrtom mjestu, našima je to bio jedini poraz, ali dovoljan da završe tek peti.

Prije utakmica osmine finala nesporna je činjenica da Španjolci na putu prema dvoboju za zlato imaju lakši put od naših. Koliko god "danas svatko igrao rukomet", Srbija, pa Njemačka ili Makedonija i onda Slovenija ili Rusija zvuče kudikamo ugodnije od, vjerojatno, Francuza u četvrtfinalu i Danaca u polufinalu. Zar ne?

dnevnik.hr