Što je naljutilo jednog od najboljih trenera ženskog rukometa u BiH? Za hercegovina.info govori Ivan Lovrić

Ivan Lovrić, izviđač

Puno pozornosti u BiH rukometu izazvao je nedavni status na Facebooku jednog od najboljih trenera ženskog rukometa, Ivana Lovrića. Trener rukometašica Izviđača na svom Facebook profilu je napisao:

E ovako... Ne znam odakle da počnem, možda prvo da pozdravim odgovorne ljude u Rukometnom savezu BiH koji nisu od silnih problema ni razmišljali o tome da i mi možemo imati državnu selekciju koju zaslužuje sve cure koje su mukotrpnim radom zaslužile da dobiju šansu da odmjere snage sa drugim curama iz Europe i tako budu ponosne na sve ono što su dale svom rukometu. Ili da pozdravim olimpijski komitet koji ne mari za svoj najtrofejniji olimpijski sport koji je iznjedrio desetke nositelje olimpijski medalja kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji (Arslanagić, Saračević, Smajlagić, Jović... pa Svetlana Kitić, Jasna Merdan...itd). Možad najprije treba pozdraviti to nekakvo ministarstvo što nam ne da famozni ID broj, ili pak one ljude ljudu što nas utjerali u minus od nekih 5 milijuna maraka. Trebalo bi pozdraviti i one koji su svojom samovoljom donijeli apsurdnu odluku da je bitnije imati juniorsku selekciju nego seniorsku. Pozdrav i svima koji evo nas Hrvate u BiH mrze jer naša djeca igraju za Hrvatsku... Pa gdje će drugo igrati kad ovdje nema državnih selekcija... Tko je tome kriv, sigrno su kriva djeca i njihovi roditelji, ali malo morgen, svi mi znamo tko je kriv. Mi smo krivi, mi Bosanci i Hercegovci što stalno šutimo. Ma da ne duljim samo sam htio poželjeti sreću reprezentaciji Kosova u nadolazećim kvalifikacijama o kojima naše cure u BIH mogu samo sanjati ili pak zaigrati u nekoj budućnosti npr. za Kosovo, tko znam. Ma sretno Kosovo, napisao je Lovrić.

Danas smo i mi razgovarali sa strategom rukometašica iz Ljubuškog i upitali ga što ga je to toliko naljutilo i razočaralo.

Pa dobro može se reći da sam bio ljut, al više tužan i razočaran zbog svih djevojaka koje vole i treniraju rukomet ovdje u BiH ali i diljem Europe. Gledam ždrijeb kvalifikacija za europsko prvenstvo i tu su sve europske zemlje osim naše BiH, čak je tu i Kosovo koje je svoju nezavisnoist steklo tek neki dan, a BiH više od deset godina ne mari za svoje rukometašice i zbog nekih apsurdnih razloga nema žensku rukometnu reprezentaciju. Jednostavno zdravom razumu ne može biti jasno zbog čega se to radi već godinama. Ja stalno potičem cure da naprave kolektivnu tužbu prema svim odgovornim institucijama, a najviše prema rukometnom savezu BiH i svim tim likovima koji su ga vodili posljednjih petnaestak godina. Zaista žalosno, govori za Hercegovina.info razočarani Lovrić.

Tko je najodgovorniji za takvo stanje?

Odgovornost je najviše na strani našeg rukometnog saveza. Znate da je to sad sve u rasulu, sada neki novi ljudi pokušavaju vratiti stvari na pravo mjesto, ali ono što se radilo zadnjih petnaestak godina je za svaku osudu. Pored rukometnog svaza odgovornost mora snositi i Olimpijski komitet BIH koji je svom najtrofejnijem olimijskom sportu a to definitivno rukomet , okrenuo leđa i svo ovo vrijeme rekao bih lukavo šuti. Volio bi čuti njihovo obrazloženje zbog čega nikad nisu postavili pitanje što se to događa sa ženskim rukometom i zbog čega toliko godina nema reprezentacije, ali najviše me zanima zašto su šutili i zašto još uvijek šute. I naravno jedan dio odgovornosti snosi i ministarstvo sporta koje bi trebalo imati uvida o svemu, a očito je da oni tamo nemaju pojma da ne postoji ženska reprezentacija u rukometu. I naravno, odgovorni su svi rukometni radnici jer svo ovo vrijeme drže glave pod zemljom kao nojevi, dobro im je nitko ih ne dira. Uopće se ne bore za one na kojima ostaje rukomet, i to me je iznerviralo. Svi se prave pametni i sve znaju a kad treba podmenuti leđa da ovo sve krene na bolje nigdje nikoga. Ja idem do kraja, verujem da ću dočekat da sjedim i gledam kako će jednog dana igrati ženska reprezentacija BiH.

Kakve bi promjene trebalo napraviti u BH rukometu da bi se sve te stvarili ispravile i kako bi i selekcije Bosne i Hercegovine počele davati dobre rezultate i natjecati se na velikim natjecanjima? Ima li u BiH dovoljno kvalitetnog kadra koji bi sve to mogao iznjedriti?

Prave promjene za bolje sutra je napokon poimenice izdvojiti krivce za ovo rasulo, optuziti ih i natjerati da preuzmu odgovornost za zlo koje su nanijeli rukometu. A druga stvar je okuputi u što vecem broju sve one kvalitetne ljude iz svijeta rukometa koji dolze iz BIH i koji imaju veliki utjecaj u svijetskom rukometu. BiH rukomet je iznijedrio na desteke nositelja olipijski kolajni, prvo bi trebalo njih skupiti da vidimo što oni misli na osnovu svog velikog iskustva, a onda sve silne velike trenere koji danas žare i pale u europskom i svijetskom rukometu. Ima ih dosta, al izdvojiti ću Hasanefendića, Petkovića, Serdarusića, Kamenicu itd. Dakle što se tiče struke imamo mi u BiH s čim se pohvaliti. Ali isto tako što se tiče rukometašica koje dolaze sa ovih prostora i koje igraju diljem Europe. Ako uzmemo u obzir i nekolicinu kvalitetnih mladi cura koje ovdje u BiH ligi, smatram da bi imali ekipu koja bi bila vrlo potentna. Mislim da bi se u najmanju ruku mogli nositi sa reprezentacijama kao što su Austrija, Makedonija i Island, a uvjeravam vas da bi bili kvalitetniji od ekipa kao sto su: Kosovo, Azerbejdžan, Turska, Grčka, Alabanija, Italija. Dakle po svojoj kvaliteti spadamo u neki srednji red na granici sa ovima koji već odavno odlaze na velika natjecanja kao što europsko i svjetsko prvenstvo. Vjerujem da će uskoro stvari doći na svoje i da će cure koje se toliko trude i odriču za rukomet dobiti šansu da budu ponosne na sebe i da njih trud nije bio uzaludan, kazao je u razgovoru za Hercegovina.info trener ŽRK Izviđač Ivan Lovrić.