Rukomet je bio i ostat će dio kulturnog i sportskog identiteta općine Ljubuški

Dragan Čović
...Ljubuški započeo je svečani program proslave šezdesete obljetnice ovog rukometnog kluba u četvrtak navečer u Ljubuškom. Za rođendan klubu igrači su darovali odličnu sezonu iz koje su izišli kao prvaci BiH. Nakon 11 godina peti put su vratili pobjednički pehar u Ljubuški, mjesto gdje je prije šezdeset godina petnaestak učenica osnovne i srednje škole pod vodstvom stručnog učitelja tjelesnog odgoja Ivice Bote prvi put zaigralo rukomet.

Priprema monografije

Kako se odvijao razvoj rukometa u ovoj općini u zapadnoj Hercegovini te što je sve utjecalo na nastanak RK Izviđač, u kakvim su sve uvjetima nekadašnji igrači osvajali i branili brojne naslove te tko je sve zaslužan za to da je klub i danas tu, prikazano je u petnaestominutnom filmu za koji je scenarij napisao Nikica Šiljeg, koji priprema monografiju o RK Izviđač koja bi uskoro trebala ugledati svijetlo dana, scenarij je čitao Tigran Delić, a montažu filma radio je Josip Ramljak. Uime uprave RK Izviđač Ljubuški prisutnima se obratio predsjednik David Grbavac. On je u kratkim crtama predstavio poslijeratnu eru Izviđača te naglasio važnost rada s mladima. "Dogodio se niz uspona i padova, a upravo je rad s mladima omogućio stvaranje tradicije, istinske ljubavi prema rukometu koji je već odavno postao dio kulturnog i sportskog identiteta našeg grada. Oni su svojim entuzijazmom, poletom i energijom, unatoč brojnim poteškoćama koje im nisu išle na ruku, vratili naslov u Ljubuški i omogućili da Izviđač 5. put postane prvak države", kazao je Grbavac. On je sadašnjoj postavi RK Izviđač zahvalio na mukotrpnom radu koji je urodio veličanstvenim rezultatima. Grbavac je podsjetio kako su u bliskoj prošlosti na parketu u Ljubuškom igrale ponajbolje svjetske ekipe poput Barcelone, Kiela i Ademar Leona te izrazio nadu kako će Izviđač i u budućnosti ostvarivati vrhunske rezultate i stvarati iznimne igrače.

Dodjela priznanja

Potporu sadašnjim igračima i upravi, ali i zahvalu svima koji su zaslužni da se klub održao toliko godina te i danas niže uspjehe uputio je i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. "Preponosan sam što sam neki dan imao priliku čestitati svim igračima, upravi kluba i ljudima iz Ljubuškog koji ovaj projekt pretvoriše u nešto toliko veliko na ponos svima nama. Siguran sam da je ovih 60 godina najbolji putokaz kako se od jednog malog amaterskog sportskog kluba postaje profesionalan, kako se pravi rukometna akademija te stvara ambijent za velike uspjehe", kazao je Čović, pozdravivši sve okupljene u svadbenom salonu Antonela gdje je upriličena svečanost proslave. Naglasio je da je RK Izviđač ponos cijele BiH te pozvao sponzore da podrže mladu momčad Izviđača koja očito ima veliku perspektivu. Večer je nastavljena dodjelom priznanja RK Izviđač za poseban doprinos razvoju i promociji ljubuškog rukometa. Dobitnici priznanja, koja je uručio načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, su Stanislav Mucić, Marinko Bubalo, Zlatan Luburić (posthumno), Josip Glavaš, Zdenko Grbavac (Grba), Mladen Škorput te Srećko Tomić. Podsjetimo, načelnik Barbarić je zajedno s tadašnjim predsjednikom OV Ljubuški Tonijem Kraljevićem zaslužan za vraćanje Izviđača u život. Naime, 2013. se dotadašnji sponzor ovog kluba zbog financijskih problema povlači iz njega, zbog čega se klub nekoliko mjeseci nalazi u vakuumu. Barbarić i Kraljević potom preuzimaju brigu o klubu te se imenuje nova uprava, dovodi za trenera Zdenka Grbavca Grbu, koji zajedno s 20 mladića s prosjekom godina 20, tri godine kasnije RK Izviđač dovodi na tron BiH te ga vraća u SEHA ligu.

VECERNJI LIST