RAZGOVOR: Mirko Alilović, vratar hrvatske rukometne reprezentacije

Alilović nije zadovoljan klupskim dijelom sezone te očekuje da će mu reprezentacija popraviti raspoloženje.

Nezadovoljni sezonom

- Nitko u klubu nije zadovoljan sezonom. Ovaj reprezentativni odmor dobro će nam doći jer je sezona bila jako turbulentna, izgubili smo dosta utakmica. Velenje nam dolazi odmah nakon Svjetskog prvenstva, pa se nadamo da ćemo pobijediti i krenuti uzlaznom putanjom, ali je još uvijek sve otvoreno, kazao je prvi vratar hrvatske rukometne reprezentacije.

- Uf, velika je čast da mi kažu da sam prvi vratar reprezentacije, ali nema tu prvi vratar, stalno treba raditi, truditi se i dokazivati. Svi čekaju da ih se pozove, govori Alilović, koji ne želi prognozirati mjesto koje bi mogli osvojiti u Švedskoj.

- Nikad nismo bili bahati, zato smo tako i uspješni. Nismo poput Skandinavaca. Uopće ne znam na osnovi čega Šveđani grade svoj optimizam da će osvojiti prvenstvo. Pa njih godinama već nema u svjetskom rukometnom vrhu. Svaka im čast, ali tu su i kvalitetnije reprezentacije od njih, poput Poljske, Danske, Francuske..., kazao je Alilović, I Hrvatske, morali smo iščupati iz njega.

- Pa i Hrvatske bolji smo od Šveđana, kazao je Alilović.

- Najvažnije da se dobro pripremimo za prvenstvo, a onda je sve moguće, mi uvijek idemo korak po korak, objašnjava Alilović. A dok budu išli ‘korak po korak', mogli bi opet naletjeti na Francuze. Mogli bi konačno razbiti to prokletstvo.

- Najprije trebamo dobiti Dance, Srbe... Proći skupinu, pa potom razmišljati o Francuzima ako se sretnemo s njima. Nisu ni oni nepobjedivi. Ne igra im Narcisse, Karabatić je bio ozlijeđen, nije igrao cijelu sezone, tako da sigurno imamo svoju šansu protiv njih, govori Alilović, a možda u tom pomogne i novi izbornik Slavko Goluža, koji reprezentaciju prvi put vodi na velikom natjecanju.

Vrhunski Izviđač

- Nema tu puno novih stvari. Otišao Lino, došao Keta (Slavko Goluža, nap. a.). Radimo i treniramo, isto je kao i do sada, zaključio je Alilović priču o reprezentaciji, ali neizbježno je komentirati ždrijeb Izviđača u Kupu pobjednika kupova. Alilović se, dok je bio u Španjolskoj, često susretao s Amaya Sport San Antoniom, odnosno Portland San Antoniom kako se zvala dok je on zaustavljao njihove šuteve u Asobal ligi. Iako ta momčad odavno nema stari sjaj, kakav je bio dok je za njih igrao i, primjerice, najbolji rukometaš svijeta u povijesti Ivano Balić, Alilović ipak misli da Izviđač nije dobro prošao u ždrijebu.

- Sigurno je da su Španjolci veliki favoriti u toj utakmici. Izviđač teško može proći preko njih, ali ipak može. Međutim, ove dvije utakmice bit će pravi test za mladu momčad Izviđača da uistinu vidi koliko vrijedi. Iako je San Antonio prejak, nikad se ne zna, kazao je Alilović, a možda baš ta utakmica lansira nekog novog svjetskom rukometaša, kao što je susret protiv Barcelone lansirao njega, kada je Kataloncima, neki tada golobradi dječačić, koji je kasnije izrastao u velikog vratara Mirka Alilovića.

- Izviđač je već godinama u vrhu bh. rukometa. Redovito stvaraju nove igrače i to je najbolji klub u BiH. Godinama imaju mlade igrači i rijetko koji klub radi tako dobro, zaključio je Mirko Alilović.

Piše:Velimir Begić VLM