Poraz Hrvatske, bronca Španjolskoj

Borjana Krišto, Slavko Goluža, Hrvatska, Španjolska, rukomet
Hrvatska je na tri posljednja velika natjecanja osvojila broncu. Treći smo bili na EP-u Srbiji 2102. godine, potom na OI u Londonu iste godine, te na SP-u u Španjolskoj 2013. Nažalost, ovoga puta smo ostali bez medalje.

Izabranici Slavka Goluže očito se nisu oporavili nakon poraza od Danske u polufinalu. Bilo je puno grešaka, ali skoro cijelu utakmicu naši rukometaši morali su loviti Španjolsku. Imali smo nekoliko prilika da izjednačimo, ali jednostavno nije bilo dovoljno koncentracije u našim redovima.

U prvom dijelu prvog poluvremena prednost je 'šetala' s jedne na drugu stranu. Do prve osjetnije prednosti stigli su Španjolci koji su u 20. minuti stigli do tri gola viška (11:8). Hrvatska je do 25. minute uspjela izjednačiti (12:12).

Nažalost, aktualni svjetski prvaci su uzvratili serijom 4-0 i pobjegli na plus četiri (16:12). Do konca prvog dijela hrvatska vrsta je uspjela smanjiti na 13:16. U nastavku susreta odabranici Slavka Goluže lovili su zaostatak. U nekoliko navrata stigli smo na gol minusa, no čim bi se približili Španjolci bi pobjegli na dva do tri gola viška. U posljednjih deset minuta ušlo se s španjolskim vodstvom 26:23 i tada se činilo kako je ovo izgubljena utakmica. U završnici utakmice na vratima se probudio Venio Losert i četiri minute prije kraja smanjili smo na 26:27 i imali napad za izjednačenje, no Buntić je promašio.

Neprecizni su bili i Španjolci, pa smo dobili drugu priliku za 'remi'. Nažalost, niti s igračem više nisu uspjeli zabiti gol. Španjolci su u kontri poentirali s igračem manje, pa je minutu i pol prije kraja utakmice Španjolska ima dva gola viška. Duvnjak je ubrzo smanjio, no Canellas je 40 sekundi prije kraja povisio na plus dva. Vori je 15 sekundi prije kraja smanjio na 28:29, no za više nije bilo vremena.

Španjolce su do pete medalje na europskim prvenstvima, pri čemu druge bronce, predvodili Joan Canellas s osam, te Julen Aguinagalde sa sedam golova, dok je Jose Manuel Sierra sakupio 12 obrana. U hrvatskim redovima najefikasniji su bili Domagoj Duvnjak sa sedam, Denis Buntić s pet, te Ivan Slišković, Manuel Štrlek i Zlatko Horvat sa po tri gola.

U finalnom susretu sastaju se Danska i Francuska.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 28-29 (13-16)

HERNING. Herning Arena. Suci: Bogdan Nicolae Stark i Romeo Mihai Stefan (Rumunjska)

HRVATSKA: Losert, Alilović; Duvnjak 7, Kopljar 1, Vori 2, Gojun, Horvat 3 (1), Vuković, Bičanić , Buntić 5, Valčić, Štrlek 3, Čupić 2 (2), Musa 2, Ninčević, Slišković 3.

ŠPANJOLSKA: Sierra, Perez; Gurbindo, Rocas 1, Maqueda 3, Tomas, Entrerrios 2, Sarmiento 2, Aguinagalde 7, Ugalde 1, Andreu, Canellas 8 (5), Morros 1, Garcia 1, Rivera 1, Guardiola 2.

SEDMERCI: Hrvatska 5 (3), Španjolska 5 (5)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta, Španjolska 6 minuta

sport.hrt.hr