Olimpijske igre: Hrvatski rukometaši svladali i Španjolsku

Tijekom prvog poluvremena dvoboja sa Španjolskom izabranici Slavka Goluže suočili su se s rezultatskim minusom od četiri pogotka (8-4) ponajprije zahvaljujući obranama Arpada Šterbika koji je u tom periodu zaustavio šest pokušaja Hrvata uključujući i sedmerac Zlatka Horvata. Tada hrvatski strateg mijenja obranu na 5-1 s isturenim kapetanom Igorom Vorijem, te Ivanom Balićem koji presjeca napade suparnika što rezultira serijom "kauboja" 5-1 za poravnanje 9-9. U zadnjim sekundama prvog dijela Balić krade loptu i u kontri zabija za prednost Hrvatske 11-10.

Početkom nastavka realiziranim sedmercem Ivana Čupića Hrvatska prvi puta ima tri razlike kod 16-13, a susret je konačno prelomljen kada je danas vrlo raspoloženi Blaženko Lacković zabio za 26-22 nešto manje od pet minuta prije kraja. Dodatnu sigurnost u završnici ponudio je hrvatski barjaktar s ceremonije otvaranja Igara Venio Losert koji je "skinuo" dva "zicera" Španjolcima za miran kraj utakmice. Najefikasniji u novoj pobjedi bili su Blaženko Lacković i Ivan Čupić sa 7, te Domagoj Duvnjak koji je unatoč početnom šutu 0-4 na kraju došao do 5 pogodaka. Nije loš bio niti vratar Mirko Alilović s osam obrana.

Španjolce su predvodili Tomas i Entrerrios sa po 5 pogodaka. Hrvatska je tako potvrdila prvo mjesto u skupini i četvrtfinalni sraz s četvrtom reprezentacijom iz skupine A - Tunisom. Iz naše skupine dalje će drugoplasirana Španjolska, treća Danska, koja je u ponedjeljak teškom mukom dobila Južnu Koreju 26-24, te četvrta Mađarska. Aktualni su se europski doprvaci Srbi porazom od Mađara 26-23, zajedno s Južnom Korejom, oprostili od Londona. U skupini A još se ima za odigrati utakmica između Francuske i Švedske koja će odrediti pozicije dva i tri u toj skupini, tako da je za četvrtfinale, osim ogleda Hrvatske i Tunisa, poznat još par kojeg čine pobjednik skupine A Island i Mađarska, četvrta selekcija skupine B.

Izvor: dnevnik.hr