Najveći misterij hrvatskog rukometa: ‘Sada sve izlazi na vidjelo!’

rukomet Hrvatska, hrvatski rukometaši, pakleni, rukomet, svjetlana kitić, Ivano Balić, rukomet, Svjetsko prvenstvo, pakleni, rukomet, pakleni, Hrvatska, nikša kaleb, EP u Danskoj, hrvatska rukometna reprezentacija, Europsko prvenstvo u Danskoj
Slavni Kina progovorio je o našim brojnim sjajnim igračima koji nisu pozvani na EP, a čine gotovo cijelu jednu ekipu predvođenu Ivanom Balićem.

Kako ocjenjujete nastup Hrvatske na ovom prvenstvu?

Pa prvo treba reći da su Francuzi svojom igrom zasluženo osvojili prvenstvo. I toliko o njima, gotovo. Što se tiče naše reprezentacije, ako gledamo igrače koje smo imali na ovom natjecanju i ako gledamo šansu koja nam se pružila protiv Francuske i Danske, onda četvrto mjesto možemo smatrati neuspjehom. Igrom smo pokazali da smo mogli i trebali biti barem stepenicu više.

Koliko je to neuspjeh s obzirom na to da nisu baš svi naši najbolji igrači bili na ovom prvenstvu?Tu prije svega mislim na Renata Sulića, koji odlično igra i obranu i napad, pa Ivana Balića, koji je zdrav i koji bi sigurno mogao odmoriti Duvnjaka, tu je čudan slučaj Lackovića, pa Dominikovića i Špoljarića...Postavlja se pitanje što bi bilo da su svi oni bili uključeni u ovu reprezentaciju s ciljem osvajanja zlata, kao što su to napravili Francuzi?

A čujte, pitali su me već bi li se nama isplatilo čekati Lackovića. Ako je jedna Danska mogla čekati Eggerta, ako je jedna Francuska mogla čekati Omeyera, koji par mjeseci nije branio, ako je Španjolska čekala Aguinagaldea, ne vidim razloga zašto mi nismo mogli pričekati jednog Lackovića, kad se u trećoj utakmici pokazalo da Valčić i Slišković ne mogu na toj razini zamijeniti Domagoja Duvnjaka. Što se tiče ostalih nabrojanih igrača, Deno Špoljarić, koji je kod nas proglašen starim igračem u 29. godini, igra u najjačoj ligi svijeta, u Bundesligi. I to u jednoj od najjačih momčadi, berlinskom Fuchseu, igra sjajno u obrani 6-0, kakvu gaji i naša reprezentacija i član je prve postave. A Davor Dominiković? On je star? Eto koliko je star kad ga s 35 godina kupi Hamburg koji je prvak Europe! Znači, jedan prvak Europe ga cijeni toliko da ga plati jer smatra da im može pomoći, a mi ga ne cijenimo. Ivano Balić? Ha! Sad ja postavljam pitanje bi li on mogao odigrati vrhunski 15 minuta ili ne bi? Pa naravno da bi. Isto tako igra u Bundesligi, nije toliko opterećen europskim kupovima, igra u Wetzlaru i nema dodatnih utakmica, potpuno je zdrav i sa svim svojim znanjem i iskustvom, vjerujem da bi nam mogao pomoći. A što uopće reći o Renatu Suliću? Nekoliko puta uvršten u momčad kola u Ligi prvaka, jede malu djecu, što se kaže, i fizički je daleko naš najspremniji igrač. On je, za razliku od Muse, primjerice, u Veszpremu prvi pivot, dakle igra i obranu i napad. Ne želim gurati igrače koji su otpisani natrag u reprezentaciju niti to mogu, nego samo iznosim činjenice. Međutim, sad se događa da sve više i više ljudi postavlja to pitanje i sada sve to izlazi na vidjelo. Jesmo li se prelako i prerano odrekli pojedinih igrača? Smatram da jesmo. Evo samo još jedan primjer.

Zrnić je proglašen najboljim desnim krilom na Europskom prvenstvu u Austriji i onda ga nema na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj?!

To je, kad se pogleda, gotovo cijela jedna prva ekipa...
Pa da, mogla bi se organizirati i međusobna utakmica dviju reprezentacija, to je vrlo lako. Imate aktivnog Zrnića, Balića, Dominikovića, Špoljarića, Lackovića, Sulića, Dragana Jerkovića kao vratara. Dakle trebate pridodati lijevo krilo i desnog vanjskog. Nek' te dvije reprezentacije odigraju jedna protiv druge pa da vidite kolika bi bila razlika.

Tko bi po vama pobijedio?

Pa imam mišljenje, ali neću ga iznositi, ne bi bilo kolegijalno.

Goluža je vodio ovu reprezentaciju na četiri velika natjecanja. Vaša ocjena izbornika.
Golužine medalje zaslužuju respekt, ali nakon tri bronce, očekivao sam da će napraviti barem korak naprijed s obzirom na to da se reprezentacija nije gotovo nimalo igrački promijenila. A mi nismo nakon tri bronce napravili korak naprijed, nego korak natrag. Pa vi zaključite.

sportski.net.hr