Među Hercegovcima na SP u rukometu prednjače Ljubušaci

Na svakom velikom natjecanju Hercegovci igraju značajnu ulogu u svakom momčadskom sportu, iako se BiH u pravilu ne uspijeva kvalificirati na ta velika natjecanja. Hrvatske reprezentacije već godinama u svoje redove uzimaju Hercegovce.

Već formirali svoj lobi

Najviše ih je u rukometnoj reprezentaciji Hrvatske, koja je nezamisliva bez Hercegovaca. Već smo osnovali i svoj mali lobi, šalio se Marino Marić uoči posljednjeg velikog natjecanja Europskog prvenstva u Austriji. On tada nije igrao, ali se sada nada značajnijoj minutaži, za koju će se boriti s još jednim hercegovcem - Željkom Musom.

Od sadašnje garniture led je prvi probio Denis Buntić na Svjetskom prvenstvu u Tunisu, kada su se izabranici Lina Červara okitili srebrom. On je tada igrao značajnu ulogu, a ovom stasitom Ljubušaku tada je izmjeren i najjači udarac na svijetu.

Kasnije se ovoj reprezentaciji pridružio i njegov sugrađanin i nekadašnji suigrač u ljubuškom Izviđaču i Ademaru vratar Mirko Alilović. On se naosvajao medalja s Hrvatskom, najiskusniji je vratar u ovoj reprezentaciji, a od ovog prvenstva ne vratima mu se pridružio j oš jedan suigrač iz Ljubuškog Međugorčanin Marin Šego.

Navijanje u Hercegovini

Ne može hrvatski sport bez nas. Mi smo ti koji mu dajemo dimenziju više da ne bude prosječan, kazao nam je jedne prigode Mirko Alilović, govoreći malo u šali, a malo ozbiljno o Hercegovcima u hrvatskom sportu, a hercegovačke korijene ima i njihov izbornik Slavko Goluža. Kauboji će iz Hercegovine imati značajnu podršku navijača, kao i dosadašnjih godina.

I Goluža ima hercegovačke korijene

I novi izbornik hrvatske reprezentacije, dugogodišnji kapetan, a potom i izbornik Lina Červara podrijetlom je Hercegovac. Karijeru je počeo u Metkoviću, a potom otišao u Zagreb. - Došao sam u Zagreb da postanem veliki igrač i želim u karijeri puno toga osvojiti, kazao je Goluža, kao i svaki Hercegovac, po dolasku u metropolu.

U rukometnoj reprezentaciji oduvijek je bilo igrača iz BiH

Venio Losert rođen je u Zaviđovićima, Vlado Šola podrijetlom je iz Tomislavgiada, kao i Sandi Šota. predsjednik Hrvatskog s rukometnog saveza, a i Zoran Gobac je po majci iz Međugorja, pa cesto navraća u Hercegovinu,

Značajna je i banjalučka škola rukometa koja je bila okosnica hrvatske reprezentacije u Atlanti 1996. kada su izabranici Veiimira Kjjaića Irfan Smajlagić, Zoran Mikuiić, Zlatko Saračević, Božidar Jović osvojili zlato, a s njima je bio i Čapljinac Vladimir Jelelčič.

Čak se ni u mlađim uzrastima ne može bez Ljubušaka, te su tako čak četvorica, Mirko Herceg, Petar Mucic, Mijo Tomić i Stjepan Čolak, sudjelovala u osvajanju europskog kadetskog zlata, a vodio ih je Silvio Ivandija.


Piše:Velimir Begić VLM