Lino Červar: Pametni Hercegovac je učio od mene’

Lino Červar
Kako i ne bi, kad su Alilović, Lacković i društvo na četiri pobjede u pet utakmica, s osiguranim polufinalom u džepu i tek jednim slabijim danom - porazom od Španjolske.

"Španjolci su nas zasluženo dobili, oni su jedna jako dobra ekipa, ali mislim da nismo s njima završili. Srest ćemo se mi još na ovom prvenstvu", zagonetno je poručio Červar u intervjuu za Index.

Kako ste doživjeli dosadašnji nastup naših u Srbiji?

"Jako pozitivno, naročito protiv Francuza. I u Vršcu je bilo jako dobro, rastrčani smo i brzi, obrana je vrlo čvrsta, i igramo u vrlo dobroj atmosferi. Posebno mi je drago zbog nekih igrača oko čije se uloge u reprezentaciji dosta raspravljalo."

Na koga točno mislite?

"Na Kopljara i Musu, bili su osporavani, ali odlično igraju."

Osim njih dvojice, koga biste još istaknuli?

"Ne bih sad o imenima, drago mi je da dobro igraju, ali meni osobno to nije veliko iznenađenje, upoznat sam s njihovim mogućnostima jer sam ih vodio na Europskom prvenstvu u Austriji."

Kako ocjenjujete rad izbornika Goluže?

"On kao Hercegovac je bio jako pametan. Dok su se drugi pokušavali nadmetati sa mnom, on je od mene učio i sada svoj posao obavlja odlično. Koristim ovim putem priliku da čestitam njemu i igračima, prema onome što sam vidio na putu smo prema krovu Europe, da konačno osvojimo to jedino zlato koje nedostaje."

Za razliku od vas, on je uspio tući ove Francuze.

"Svaka mu čast na tome. Gledajte, mi smo 2009. napravili najmudriji mogući potez - krenuli smo u pomlađivanje puno prije drugih što se pokazalo kao jako pametna odluka, jer se nimalo nije osjetilo na rezultatima. Kad je bilo Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj, uveli smo Kopljara i Gojuna koji su dosad odlično se i razvili."

Je li Europsko prvenstvo u Srbiji konačan kraj ove francuske generacije?

"Teško je odgovoriti na to pitanje, ali činjenica je da oni u svojim redovima imaju 10 igrača koji su debelo prešli 30 godina. Ovo što se njima događa je čista biologija. U sličnim problemima su i Danci, a mislim da mi kad se uzme u obzir sadašnjost i budućnost najbolje stojimo. Još bih nešto rekao o Francuzima, vidjelo se da nisu toliko, naši su bili puno brži i nabrijaniji."

Kako vidite rasplet u Beogradu?

"Optimist sam, pobjeda protiv Francuske će dodatno dići igrače, to je sigurno. Nadam se zlatu!"

Index.hr