Lazar Raguž: Mostarski rukomet nema straha za budućnost

HMRK Zrinjski, lazar raguž
...protiv Krasnodara, oni najmlađi daju sve od sebe na treninzima kako HMRK Zrinjski ne bi imao straha za svoju budućnost.

Danas prvu momčad čini 90% domaćih momaka, Mostaraca, a da se klub i u budućnosti želi oslanjati na svoje 'proizvode' pokazuje sve ozbiljniji angažman u Školi rukometa.

Još veću želju za radom i treniznima, nekim novim Marićima, Karačićima i Delićima, dao je i dobar rezultat na turniru u Zenici prije mjesec dana. Od tri selekcije koje su otišle na turnir, dvije su se vratile s brončanom medaljom (2002 i 2006 - 3. mjesto, 2004 - 8. mjesto).

Trener u Školi rukometa Lazar Raguž ponosan je kako su mali Plemići, ne samo odigrali turnir u Zenici, već i kako se zalažu na treninzima.

„Pored ova tri godišta u Školi rukometa imamo 1999/2000 godište koja je 2. momčad Zrinjskog, te 2008. godište i mlađe koji su polaznici mini škole. Sve ukupno brojimo oko stotinu dječaka. Mostar je oduvijek imao talenta za rukomet, a osiguravanjem dvorane u Rodoču na Heliedromu, koju nazivamo našim Rukometnim Domom, ova djeca su napokon dobila pravo mjesto za treniranje. Moramo se zahvaliti rektoru i Sveučilištu što su nam dali koncesiju na ovaj objekt. Ta dvorana nije savršena, ali je i više nego adekvatna i svakim mjesecom izgleda sve naprednije. To je veliki projekt ovog kluba, zahtjeva puno truda, ali rezultati su itekako vidljivi", kazao je Raguž za Prvi.tv:

U Školi rukometa radi šest trenera, četiri za svako godište i dva trenera za vratare (Goran Soldo 08', Andrej Bošnjak 06' i 04', Lazar Raguž 02', Marko Čuljak 99/00', te treneri vratara Daniel Križanović i Adnan Omanović). Svi ovi treneri su bivši igrači i polaznici Zrinjskog. Naravno, mora se spomenuti i Dražena Melo koja je tehniku Škole rukometa.

No, kako je sve počelo...

„U kolovozu prošle godine došlo je do reorganizacije, smanjivanje djece po kategorijama, uvođenjem više trenera koji su također dobili priliku da izbruse svoj zanat. Sve je to rezultiralo očitim pomakom. Kad se sjetim početaka gdje nam je bio uspjeh izgubiti ispod 10 razlike, a danas evo osvajamo medalje na turnirima. I djeca su počela vjerovati u sebe, uvidjeli su kako se radom mogu postići kvalitetni rezultati. Turnir u Zenici je samo pokazatelj koliko smo napredovali, ali to nije došlo preko noći. Dok su ostali odmarali i slavili, mi smo između blagdana naporno trenirali. Mostarski rukomet nema straha za budućnost. Kao što znate 90% prve momčadi čine domaći momci, a klub s tim želi nastaviti i u budućnosti. Evo, najnoviji primjeri su Sergio Džidić koji je ušao u prvi tim, Gabriel Šunjić i drugi momci koji polako kucaju na vrata. Stariji momci HMRK Zrinjski su postavili visoku ljestvicu, ali ne sumnjam kako će ih mladići koji dolaze, adekvatno zamijeniti jednog dana", kazao je Raguž, te nastavio:

„Ova naša djeca žive za rukomet i potrebni su im turniri, kao što je ovaj u Zenici, kako bi dobili na iskustvu i samopouzdanju. Moram se, evo, ovom prilikom zahvaliti Zenici kao domaćinu na odličnim uvijetima i nadam se kako ćemo im jednog dana moći uzvratiti istom mjerom kada oni budu gostovali kod nas. Mostar zaslužuje jedan međunarodni turnir kakav imaju Brčko, Žepče, Maglaj, Zenica, te Međugorje. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj mogućnosti da napravimo jedan takav turnir."

Budući kako su ovi mostarski klinci u kratkom vremenu ostvarili itekako vidljiv napredak, zaslužili su da i oni budu tema sportskih članaka. Pozvali smo kapetane triju godišta iz Škole rukometa, Andreja Mihaljevića ('02), Mateja Kolobarića ('04) i Nikolu Ljubića ('06) da se u svom prvom (mini)intervjuu, barem maloosjećaju kao njihove starije kolege.

„Odlično nam je bilo na turniru u Zenici. Puno nam znače ovakva druženja s ostalim klubovima, ali naravno i utakmice. Nedostajalo nam je malo sreće da uđemo u finale, ali ovo nam je poslužilo za stjecanje velikog iskustva i nadamo se kako će drugi put rezultat biti još i bolji", kazao je Andrej Mihaljević kapetan '02 godišta i učenik Srednje elektrotehniičke škole Ruđer Bošković.

„Svakim danom smo sve bolji i bolji. Iskustvo će doći s utakmicama i na nama je da i dalje treninaramo. Moramo malo više poraditi na tome da sačuvamo prednost koju imamo većim dijelom utakmice, a onda je na kraju izgubimo. To nam se dogodilo i u Zenici...", rekao je Matej Kolobarić kapetan '04 godišta i učenik OŠ I. Jakovljevića.

„Jednako volim i treninge kao i utakmice. Nastavit ću i dalje trenirati i nadam se kako ću jednog dana igrati za prvu momčad Zrinjskog", kazao je Nikola Ljubić kapetan '06 godišta i učenik OŠ Ilići.

Prvi.tv