VIDEO  Izmišljeni 'VAR' odnio pobjedu Izviđaču, Ljubušaci najavili žalbu

HRK Izviđač

Izvještaj sa sportske priredbe uglavnom se svodi na pisanje o sportskim elementima, detaljima i sudionicima, ali kako napraviti izvještaj i što reći o utakmici čiji se scenarij pisao negdje van sportskih terena. Iako nam nije bila namjera pisati izvještaj s utakmice 8.kola između RK SlavijaRK Izviđač CO izvan sportskih okvira, ali ipak ga moramo napisati atipično. Na atipično izvješće smo primorani jer kako drugačije objasniti suđenje, posebice u prvom dijelu, a naročito u prvih dvadesetak minuta utakmice, kada je kriterij suđenja, za jedne i druge, bio dijametralno suprotan. U prve 23 minute i 23 sekunde, 5 isključenja na strani jedne momčadi i 4 sedmerca protiv iste, a na suprotnoj strani jedno isključenje i dva sedmerca.

Netko će reći, ništa čudno, to se može pravdati stilom igre jedne i druge momčadi, ali to može samo reći samo onaj tko nije gledao utakmicu u Istočnom Sarajevu i vidio kriterij i njegovu tendenciju.

Inače, mirni trener Mario Bjeliš, čovjek, trener i pedagog, koji skoro uvijek krivicu traži u svojim redovima i koji nakon utakmice sportski pruži ruku svakome, bez obzira što se dešavalo, ovaj put to nije mogao hladno podnijeti, prosto je podivljao, bio sav u očaju, nije mogao vjerovati što se dešava.

Bjeliš je možda trebao dobiti i težu kaznu od žutog kartona u 23.minuti za način na koji je izražavao svoje proteste, ali suci nisu imali hrabrosti za drastičniju mjeru. Suci su ipak vidjevši da je „vrag odnio šalu“ donekle korigirale svoj kriterij, ali nije ni u drugom dijelu prošlo bez njihovih spornih odluka, ali ipak puno ih je manje bilo.

Zanimljivo je bilo kako su i kome dodjeljivana isključenja (Vedran Delić i Duje Maretić po dva isključenja u prvih 20 minuta), kako bi ih se što prije eliminiralo iz igre i time se što više otežala pozicija „Skauta“.

I još jedan veoma važan element koji treba imati u vidu kada se igra rukometna utakmica. Rukometaši kad osjete nepravdu i kad nemaju povjerenje u suđenje, postanu nervozni, ne mogu se koncentrirati na svoju igru, u njih se uvuče nemir, više su opterećeni sucima, a manje igrom, i one odluke koje nisu objektivno sporne, dovode pod znak sumnje, griješe i prave poteze koje ne čine u normalnim okolnostima.

I još jedna činjenica koju ne treba ispustiti iz vida. Vratimo se samo par dana unazad i na odluku povjerenika natjecanja da se prekinuta utakmica 7.kola Izviđač Sloga GV/U, bez obzira što je prekinuta pri rezultatu 13:9 u korist Izviđača, mora odigrati ponovo i to samo tri dana prije ove utakmice, mada su druge momčadi svoje utakmice odgađali i po tri kola kasnije (Leotar – Sloga Doboj, utakmica 4.kola igrana nakon 7.kola), i mada za takvu odluku nije imao uporište u Propozicijama natjecanja PL BiH za sezonu 2019/2020.

(Propozicije natjecanja
Član 77.
Ako je utakmica prekinuta privremeno iz člana 75. i ako se nisu stekli zadovoljavajući uslovi za nastavak igre u razumno kratkom roku, što odlučuju sudci i delegat, utakmica se nastavlja naredni dan. Ako i tada utakmica nije nastavljena smatra se da je prekinuta trajno.
Nastavak utakmice vodi se na istom zapisniku i sa istim akterima koji su i utakmicu započeli.
Izmjene i dopune zapisnika nisu dopuštene.)

Klub je najavio žalba na utakmicu 8. kola RK Slavija – RK Izviđač, mada znamo da ona neće ništa promijeniti, a ni ovakav izvještaj neće doći do ušiju onih koji bi ga trebali čuti, sve će se svesti pod slobodno sudačko uvjerenje, jer ima ona narodan „vrana vrani oči ne kopa“, ali klub mora poslati poruku i to mu se ne može zabraniti.

Vratimo se samoj utakmici. Uz već opisane detalje kažimo da je u prvih desetak minuta Izviđač držao rezultat u „egalu“ (4:3), da bi u 18.minuti domaći došli do četiri gola viška (8:4), a u 21. je bilo 9:5. Nakon žestokog protesta trenera Bjeliša sudački par je malo korigirao do tadašnji kriterij, a takav kriterij i odluke su toliko motivirale „Skaute“ da su ginuli za svaku loptu, koliko su bili borbeni i motivirani, govori činjenica da su sveli domaće rukometaše na sedam pogodaka u posljednjih 36 minuta igre.

U zadnjim minutama prvog dijela s dva pogotka Miloša Kosa i pogotkom Milana Vukšića, prednost domaćih do poluvremena je prepolovljena (10:8).

Drugo poluvrijeme kreće s pogotkom Marka Buntića za smanjenje za domaćinima na gol zaostatka. Uglavnom, domaće u igri je držao Adis Hrbat, koji je od šest pogodaka u drugom poluvremenu za domaće rukometaše postigao pet. Do prvog poravnanja „Skauti“ dolaze u 53. minuti (13:13), ali Hrbat pogotkom vraća prednost na stranu Slavije (14:13). Nakon toga na sceni je Milan „Mića“ Vukšić s dva pogotka dovodi Izviđač do prve prednosti u 56. minuti (14:15). Suci dopuštaju domaći napad do izjednačujućeg pogotka (u tom periodu domaći nisu realizirali ni sedmerac), ali Ivan Miličević ponovno vraća prednost na stranu „Skauta“. Domaći poravnavaju spornim pogotkom Hrbata u 60.minuti, koji je priznat uz pomoć nadzornika, nakon stanke od desetak minuta. Posljednji napad „Skauti“ nisu uspjeli realizirati tako da je svakoj momčadi pripao po jedan bod.

Na kraju stručni stožer „Skauta“ mora biti ponosan na hrabrosti i borbenost svojih rukometaša i na tome im treba čestitati i odati priznanje. Pouka „što te ne ubije to te ojača“ je koju treba izvući iz ovakvih utakmica. Nadamo se da će i oni koji vode brigu o regularnosti natjecanja u Premijer ligi BiH izvući pouku iz ovakvih susreta i da će voditi računa o izboru službenih osoba, sukladno težini i značaju rukometne utakmice na zadovoljstvo svih sudionika utakmice.

U sljedećem 9.kolu pred „Skautima“ je susret s momčadi Leotara, a nadamo se da izvještaje s rukometnih utakmice nećemo morati pisati na ovakav način.

https://youtu.be/_kbRgiwzITc?t=6338


RK Slavija – RK Izviđač Central osiguranje 16:16 (10:8)


Istočno Sarajevo, dvorana „SRC Slavija“, gledatelja 200.
Suci: Irhad Mešić (Sarajevo) i Ognjen Šatordžija (Zenica)
Nadzornik: Damir Sobo (Banja Luka)

RK Slavija: Močevići (13 obrana, 3 sedmerca), Trapara, Delić, Benić 1, Domazet, Karamehmedović 1, Hrbat 10/5, Pekić 3, Čizmović, Tošić, Tuševljak, Mimić, Bračković 1, Beribak, Raonić, Bojović.
Trener: Goran Tomić.

RK Izviđač CO: Grbavac, Mandić (13 obrana, 1 sedmerac), Vukšić 4, Alilović 1, Kos 3, Ivanović, Jozinović 1, Primorac, Šoljić 1, Đono 1, Delić, Maretić 2, Miličević 2, Buntić 1, Muhović 1, Buljubašić.
Trener: Mario Bjeliš.

Isključenja: Slavija 6 minuta, Izviđač 16 minuta.
Sedmerci: Slavija 5/4, Izviđač 4/1.

Rukometni klub Izviđač