Kljajić: Možda najbolje da se igrači sami dogovore kako pobijediti Poljsku!

hrvatski rukometaši, pakleni, Svjetsko prvenstvo, pakleni, rukomet, Hrvatska, rukomet, rukomet, Svjetsko prvenstvo, katar, SP u Kataru
Navodno da su imali neki privatni sastanak uoči Argentine. Ako je to istina, možda bi bilo najbolje da i sutra sami dogovore kako pobijediti Poljake'.
Autor: Goran Roknić

Uoči početka Svjetskog rukometnog prvenstva u Švedskoj Hrvatska je slovila za favorita broj 1, apsolutno najsigurniju okladu za zlato. Izabranici Slavka Goluže među navijačima, ali i strukom kotirali su bolje i od svjetskih, europskih i olimpijskih prvaka Francuza.

Čak 28 posto navijača uglednog rukometnog portala handball.com izjasnilo se za Kauboje, dok su, primjerice, Karabatić i društvo dobili povjerenje tek 26 posto navijača. Struka je, pak, kazala kako je Hrvatska u prednosti nad Francuzima iz razloga što je smjena generacija uspješno obavljena, stožerni igrači spremni i zdravi, a napad predvodi jedan i jedini, genijalni Ivano Balić.

Francuska je kod bivših izbornika, trenera i igrača dobila tek drugu startnu poziciju, a osnovni razlog tako niskoj ocjeni leži u činjenici da su na prvenstvo došli bez ozlijeđenih Narcissea i Gillea. Danas, 24. siječnja, Hrvatska je eliminirana iz borbe za polufinale, dok su Francuzi jednom nogom već unutra.

Moglo bi zvučati pomalo depresivno, no teško se ne zapitati gdje bi bili da smo u Švedsku došli bez, primjerice, Lackovića i Valčića.

'Protiv ozbiljnih reprezentacija nismo pokazali apsolutno ništa'

Struka u Hrvata, kao i većina navijača, nije oduševljena prikazanim u Švedskoj, a uoči iznimno važnog dvoboja s Poljacima mnogi strepe i nad Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Naime, ukoliko Hrvatska sutra pobijedi Poljake osigurat će razigravanje za 5. mjesto na prvenstvu, a time i plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. Ukoliko, pak, pokleknemo i protiv izabranika Bogdana Wente tada nam predstoji razigravanje za sedmo mjesto, ujedno i posljednji vlak za London.

Put od prvih favorita u Švedskoj do momčadi koja će možda propustiti Olimpijske igre u Londonu prošli smo u svega desetak dana, a razloga ovakvom debaklu ima pregršt. Zdravko Zovko, čovjek koji je u ulozi izbornika Hrvatsku odveo do prve medalje prije punih 17 godina (bronca na Euru u Portugalu 1994. godine) smatra kako smo previše oscilirali tijekom cijelog prvenstva. A s njime se slaže i trener Zagreb CO-a, Neno Kljajić, koji je dojma da smo nešto pokazali samo protiv drugorazrednih reprezentacija.

- Protiv Srbije, Danske i Švedske, dakle, ozbiljnih reprezentacije, nismo pokazali baš ništa. Svaka čast pobjedama protiv Alžira i Rumunjske, ali to su drugorazredne momčadi - rekao je u razgovoru za dnevno.hr Nenad Kljajić.

Zašto smo podbacili u Švedskoj?

'Puno toga nije štimalo. Od vratara koji su bili totalno van forme, do obrane koja samo što nije mazila protivnika. Ne možeš kriviti Alilovića što nije skinuo top sa sedam metara, ako obrambeni igrač gleda kako protivnik skače s devet metara, a na kraju puca sa sedam. Normalno da će golman u takvoj situaciji primiti gol, a kada se zareda nekoliko takvih onda samopouzdanje opada. Jedno je kada imaš igrača kao što je Lacković koji osim izvanrednog šuta ima i odličnu fintu, ali ako te napada igrač poput onog Danca Mikkela Hansena, koji nema fintu i uvijek se zabija prema sredini, onda bi obrambeni igrač morao moći to blokirati. Čovjek ima jednu jedinu fintu i ne smije se dogoditi da nam ju 'proda' šest puta zaredom. Vratari su, ponavljam, bili loši, ali ne mogu oni snositi odgovornost za sve golove ako obrana nije niti pošteni faul napravila.'

Moral je pao na niske grane. Kako do pobjede protiv Poljaka i plasmana na Olimpijske igre?

'Bit će to vrlo teška i neizvjesna utakmica. Dečki su potonuli, to se vidjelo i protiv Švedske po reakciji najiskusnijeg Balića. Sigurno je da se trebaju držati zajedno, skupiti glave i ako treba poginuti na terenu. Navodno da su imali neki privatni sastanak uoči Argentine. Ako je to istina, možda bi bilo najbolje da i sutra sami dogovore kako pobijediti Poljake. Osobno nisam odveć optimističan. Jedno je kada momčad ima loš dan, što se svakome dogodi, ali mi imamo loš turnir, a to je zabrinjavajuće.'

Švedska i Danska su u polufinalu, a na korak do su Francuzi i Španjolci. Kako vi vidite rasplet borbe za medalje u Švedskoj?

'Danci su najviše pokazali, a Francuzi imaju iskustva u osvajanju zlata. Mislim da će Francuska i Danska igrati finale, a tko će tamo pobijediti zaista ne bih mogao niti pogoditi.'

izvor: dnevno.hr