FOTO  Ivana Mlakić: Zrinjski je ljubav koja će vječno trajati

Zrinjski-Goražde
...u klubu je ostala Ivana Mlakić dugogodišnja najbolja igračica i kapetanica Plemkinja. Evo što ona kaže za naš portal HERCEGOVINA.info o ovoj sezoni, ali i općenito o stanju u rukometu.

Kako ocjenjuješ dosadašnju sezonu?

Prije počeka sezone bila sam mišljenja da ćemo imati dosta oscilacija u utakmicama i kroz čitavo prvenstvo, jer je ekipa dosta mlada, mislim i najmlađa u Premijer ligi. Tako nije za iznenaditi se ako pobijedimo i ekipe koje su u vrhu, a možemo izgubiti bodove i od lošijih ekipa od nas. To je sastavni dio odrastanja jedne mlade ekipe. Ima puno faktora koji utječu na to. Većina ovih djevojčica od ove sezone je počela trenirati svaki dan i u kontinuitetu, prije su trenirale jednom ili dva puta tjedno. Pozitivna i dobra stvar je da ima dosta talentiranih i perspektivnih igračica i trebale bi iz utakmice u utakmicu napredovati i biti sve bolje, odlučnije, sigurnije u sebe.

Da li ste mogle ipak osvojiti neki bod više?

Naravno da jesmo, protiv Izviđača nismo smjeli izgubiti bodove, posebno ne na domaćem terenu. Protiv Vrbasa se baš pred kraj utakmice osjetilo neiskustvo ekipe, tako da smo i tu izgubili bodove. Ova sezona je bez ikakvog rezultatskog imperativa, pokušati se što bolje plasirati i afirmirati mlađe igračice.

Koliko je lako ili teško igrati u ekipi gdje su skoro sve mlađe igračice?

Uh, dosta teško ili lako, kako kad. Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje, jer sam ja prošla ovo što sad one prolaze, da sam ušla u prvi tim, a tehnički i taktički sam bila jako loša. To je problem koji se često javlja, neke stvari se uče u mlađim uzrastima a većina njih to uči sad u prvoj ekipi. Ali su vrijedne i trude se pa će to sve brzo nadoknaditi.

Godinama si u rukometu, pa možeš li pokušati objasniti otkuda takva nezainteresiranost za ovaj jedan od najpopularnijih sportova u Mostaru. (nedostatak pomoći, sponzora i mali broj gledatelja).

Rukomet je i jedan od najtrofejnijih sportova u Mostaru, mi smo više puta bili prvaci države, jedne godine i Galeb je osvojio prvenstvo, Katarina je osvajala KUP BiH. Iz godine u godinu prvenstvo je po kvaliteti ekipa sve lošije. Žalosno je da BiH nema žensku rukometnu reprezentaciju, zadnje službeno okupljanje seniorske reprezentacije je bilo mislim 2008.god. Od tada ženski rukomet iz godine u godinu je lošiji. Sve to za sobom vuče i manji broj sponzora i gledatelja. Svako ko se bavi sportom san mu je da zaigra za reprezentaciju, a rukometašice ne mogu razmišljati o tome, to je odmah igračima motiv manje. Moglo bih se o ovoj temi još puno toga reći...

Zrinjski je napravio pravo čudo prije dvije sezone. Da li je bilo šanse da ta ekipa ostane na okupu?

Baš smo pravo čudo napravili. Imali smo dosta dobru ekipu, svi smo bili željni igre, pobjeda i dokazivanja da vrijedimo. Posložilo nam se dosta stvari, imali smo i sreće u nekim trenucima kad nam je bila potrebna. Ne znam da li bi se ona sezona mogla ponoviti. S obzirom kakvo je stanje bilo u klubu teško je bilo zadržati onu ekipu na okupu. Igračice su dobile inozemne ponude i normalno je da će iskoristiti priliku koju su u tom trenutku imale.

Za razliku od mnogih ti si ostala vjerna Zrinjskom. Otkuda ta vjernost i ljubav?

Teško je to objasniti, to se jednostavno voli. U Zrinjskom sam počela igrati i u Zrinjskom ću završiti s igranjem. Bilo je dosta lijepih trenutaka i stvari koje te vežu za klub, a bilo je i onih manje lijepih, ali se to brzo zaboravi. Da sam igrala u bilo kojem drugom klubu u BiH ne bih postigla ovo što sam sa Zrinjskim, to je ljubav koja će vječno trajati.

Slijedi gostovanje na Ilidži. Kakva je tvoja prognoza?

U subotu u 18:30 igramo na Ilidži, ja u svaku utakmicu ulazim s nadom da ćemo pobijediti bez obzira ko nam je protivnik, jednostavno ne mogu drukčije razmišljati. Ilidža ima velike ambicije ovu sezonu, mi bez ikakvog opterećenja ćemo igrati tu utakmicu, to je uvijek bilo nezgodno gostovanje ali ja se nadam pozitivnom rezultatu.

Gdje vidiš Zrinjski u ovoj sezoni, koji je krajnji domet ekipe?

Možemo puno više nego što smo do sad pokazale. Dosta kasno samo krenuli s pripremama i to se osjeti na ekipi. Za ovu sezonu nema nikakvih rezultatskih ambicija, da osiguramo opstanak u ligi i mislim da nikome neće biti lako igrati s nama. Koji je krajnji domet ekipe je teško procijeniti, jer još nismo u pravoj formi,mislim da će se tek u drugom dijelu prvenstva vidjeti prava kvaliteta ekipe.

Evo za kraj neka poruka našim čitateljima?

Ovom prilikom bih pozdravila čitatelje vašeg portala i pozvala ih da dolaze na naše utakmice u što većem broju. I još bih se zahvalila Ćalti i ljudima koji su preuzeli brigu o HŽRK Zrinjski.