Imamo razloga biti nestrpljivi, Hercegovina će imati najveći broj igrača na Euru

Ivan Gigo Lovrić
Ilustracija / hercegovina.info

Konačno nam se bliži Europsko prvenstvo, u novom formatu po prvi put s 24 reprezentacije. Posebno mi s ovih prostora imamo razloga biti nestrpljivi da vidimo kako će to sve izgledati jer su prvi put u povijesti sve države iz našeg okruženja zajedno izborile plasman na ovo prvenstvo. Drago nam je što je tu naša Bosna i Hercegovina koju ćemo pozorno pratiti i navijati, naravno kao i za sve ostale reprezentacije iz naše „balkanske škole“.

Nama Hercegovcima će sigurno najdraža biti Hrvatska za koju igra vjerovali ili ne sedmorica momka iz naše Hercegovine (Šego, Karačić, Marić, Mandić, Hrstić, Šarac i Musa), dvojica bivših pulena Zrinjskog iz Mostara i petorica bivših Skauta Izviđača iz Ljubuškog. Kad pridodamo naše momke koji igraju i u ekipi Bosne i Hercegovine onda možemo ustvrditi da je Hercegovina kao mala regija dala najviše rukometaša ovom europskom prvenstvu. Tu se najviše ističe Ljubuški Izviđač kroz kojega je prošlo 13 igrača koji će nastupiti na ovom prvenstvu. Strašno zar ne!

Najjača perjanica s naših prostora već godinama je zasigurno Hrvatska koja je uvijek na svim velikim natjecanjima jedan od najvećih favorita za osvajanje jedne od medalja pa tako nas ne može začuditi ni da osvoji i onu najsjajniju. Hrvatska je već odavno pozicionirana u red rukometnih velesila i ako im se neke stvari poslože uvijek odu do kraja. Ove godine čini se da im te stvari počinju ići na ruku, jer su kao nikad do sada imali sreće u ždrijebu. Da se ne protumači pogrešno, sve ekipe koje su došle na ovo EP posjeduju veliku kvalitetu i nitko se tu neće lako prošetati, niti će se itko predati i biti u ulozi promatrača. Za svaku pobjedu će se svi morati maksimalno zalagati.

Uđemo li u neku dublju analizu smatram da Hrvatska u grupi A ne bi trebala imati problema ako zaigra kako zna i može jer su ipak Srbija, Crna Gora i Bjelorusija ekipe iz nekog malo nižeg doma. Vjerujem da će Hrvatska u toj grupi prenijeti dva boda koja će im biti od velike važnosti u četvrtfinalnoj grupnoj fazi u kojoj su kao i u prvoj grupnoj fazi, ruku na srce, imali dosta sreće. Jer ih tu od najvećih čekaju samo Njemačka (moj najveći favorit) i aktualni europski prvaci Španjolci. Upravo utakmica sa Španjolskom će biti od najveće važnosti jer će to biti i utakmica za plasman u polufinale.

Gledajući Španjolce koji su i prije dvije godine u Hrvatskoj na EP bili jedan od najstarijih ekipa, tako je i danas. Nisu puno mijenjali još uvijek tu ima dosta igrača koje je potrošio vrijeme. Stoga smatram da neće moći biti na nivou na kojem su bili prije dvije godine i da Nijemci i Hrvati neće u Španjolskoj imati paklenog rivala. Samim tim Njemačka i Hrvatska mi se izdvajaju kao najveći favoriti za plasman u polufinale u kojem je za Hrvatsku sve moguće. Posebno ako uzmemo u obzir drugi dio ždrijeba koji je puno teži nego ovaj gdje je Hrvatska, Njemačka, Španjolska... Jer su tamo redom: Danska, Francuska, Norveška, Švedska, Mađarska, Slovenija pa čak i Island. Tu će biti pakleni ritam jer će svi tražiti svoje šanse za prolazak u polufinale. Tko god prođe neće biti iznenađenje. Naravno da se tu izdvajaju Danci koji su se na zadnjem SP jednostavno prošetali i pokazali do sad neviđenu dominaciju nad svima. Sve zavisi koliki će im biti motiv jer su se već plasirali na njima najvažnije natjecanje a to su Olimpijske igre.

Da ne zaboravimo tu su uvijek opasni Francuzi koji su dosta pomladili reprezentaciju. Pazite pomladili su reprezentaciju igračima kao što su N'Guessanom, Dika Mem, Richardsonom, Fabregasom... sve već sad vrhunskim igračima koji spadaju među najbolje na svijetu na svojim pozicijama. Bez obzira na sve, veće šanse dajem Nijemcima i Hrvatima zbog tog lakšeg ritma na utakmicama i podosta lakšeg ždrijeba. Smatram da će se Danci, Francuzi, Norvežani i ostali dosta potrošiti do završnice i čak me ne bi ni začudilo da u finalu gledamo upravo Njemačku i Hrvatsku što je i moja potajna želja.

Što se tiče naše Bosne i Hercegovina, oni nisu imali niti mrvicu sreće što se tiče grupe jer su tu uz njih već spomenuti favoriti za naslov Francuzi i Norvežani, no tu je i Portugal koji je posljednje vrijeme najviše napredovao od reprezentacija iz drugog razreda, nedavno su pobijedili čak i Francusku.

Bosni i Hercegovini će biti jako teško suprotstaviti se ovim sjajnim reprezentacijama, ali nadam se da će biti hrabri i da će nas predstaviti u najljepšem svijetlu zbog čega ćemo biti ponosni na njih. Duboko se nadam i vjerujem u selektora Šumani i cijelu ekipu da mogu iznenaditi Portugal, a u prilog će im ići i informacija da njihov najbolji igrača Duarte neće nastupati zbog ozljede. Pobjeda nad Portugalom bi ih mogla dovesti u borbu za neku zlatnu sredinu europskog rukometa. To bi u ovom trenutku bio veliki rezultat za naše momke i veliko iskustvo za hvatanje nekog budućeg kontinuiteta igranja na velikim natjecanjima.