HŽRK Zrinjski uputio otvoreno pismo Valentinu Inzku

Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HZHB, HŽRK Zrinjski, HŽRK Zrinjski, Valentin Inzko

...Mostar je prihvatio drugu godinu zaredom učešće u Challenge cup-u vjerujući da institucije Federacije BiH i Bosne i Hercegovine sukladno svojim ovlastima mogu i žele potpomagati međunarodno natjecanje klubovima koji predstavljaju grad i državu u najboljem smislu.

Isto tako držimo da je grad Mostar postao zatočenik OHR-ovih političkih pokusa koji onemogućavaju ulaganje u razvoj sporta, što izravno utječe na naše daljnje sudjelovanje na međunarodnom natjecanju. Grad Mostar zbog političke blokade nije u mogućnosti omogućiti nam utakmicu protiv ŽR Kumanovo u osmini finala Challenge cup-a. Federalna razina vlasti tj. Ministarstvo kulture i sporta kojim upravlja bošnjački ministar Kaplan ne želi nam uputiti niti čestitku za prolazak u Austriji, a kamoli financijski poduprijeti klub za daljnje natjecanje.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine tj. Ministarstvo civilnih poslova kojim upravlja srbin ministar Sredoje Nović, a posebice njegov pomoćnik bošnjak Suvad Đafić su nam poslali odbijenicu na natječaju za međunarodno natjecanje. Obizirom da smo mi okrenuti rukometnom sportu i jedino što želimo je postizati što bolje rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni, na žalost zbog gore svih navedenih razloga i mi moramo podići glas i uključiti se u političke i nacionalne procese za koje i vi snosite veliku odgovornost. B i H je jedina država u Europi koja nema žensku reprezentaciju u rukometu. S obzirom da ima mušku reprezentaciju naše mišljenje je da se radi o diskriminaciji ženskog rukometa.

Ništa nije slučajno pa tako da mislimo da je Grad Mostar izgubio domaćinstvo nad svjetskim prvenstvom u rukometu do 21 godine jer su mu političkom voljom uskračena sredstva za dovršetak dvorane. Naš klub nema nikakvu institucionalnu potporu za daljnje natjecanje u Challenge cup-u. Stoga Vam se obraćamo kao Visokom predstavniku koji ima bonske ovlasti da se Vi i OHR uključite u ovu problematiku i pronađete izlaz iz ove besmislene situacije u korist ženskog sporta uopće. Nama je namjera dobiti odgovore od institucija ove države da li postoji interes da se naš klub dalje natječe u međunarodnim natjecanjima i da li državne institucije žele podupirati klubove koji mogu uspješno nastupati na europskim natjecanjima.

Uz sportski pozdrav

HŽRK Zrinjski