Hrvatski rukometni reprezentativci okupili su se u Zagrebu

lino červar
Hrvatski rukometni reprezentativci okupili su se u Zagrebu i krenuli prema Poreču gdje ih čeka druga faza priprema za Europsko prvenstvo kojem će domaćin biti Hrvatska početkom iduće godine.
Hrvatska muška rukometna reprezentacija pod vodstvom izbornika Line Červara okupila se u Zagrebu od kuda je krenula put Poreča gdje će trenirati sve do 22. lipnja. Na drugom službenom okupljanju Červar je, uz standardne igrače, ponovno dao priliku novim licima u reprezentaciji, a sve kako bi imao što širu bazu igrača za finalne pripreme za Europsko prvenstvo 2018. koje kreću na jesen.

Na okupljanje zbog ozljede nije stigao Domagoj Pavlović. Luka Stepančić stigao je na okupljanje u Zagreb, no čeka ga liječnički pregled i vrlo vjerojatno će propustiti pripreme. Stipe Mandalinić naknadno će se priključiti reprezentaciji, dok ostala 23 igrača od prvog dana kreću s napornim treninzima u Poreču.

Navikavanje na sistem rada i upoznavanje

Pomoćni trener Zlatko Saračević ističe kako će ove pripreme poslužiti da se igrači naviknu na sistem rada, a i da se novi igrači upoznaju s načinom rada na pripremama.

"Nastavit ćemo raditi ono što smo radili na prvom okupljanju. Želimo da se oni naviknu na ovaj sistem rada i da vidimo u kakvom su stanju, da vidimo tko je zdrav, a tko nije i da se novi igrači upoznaju s načinom rada. Nakon toga dolazimo u Zagreb gdje ćemo saznati protiv koga ćemo igrati na Europskom prvenstvu. Trebamo iskoristiti svaki trenutak koji imamo za treniranje. To je najvažnije jer imamo jako malo vremena do prvog mjeseca i svaki trening je bitan, svakih sat vremena je bitno. Znamo da igrači dolaze već potrošeni jer kraj je sezone, a za neke je bila izuzetno duga", kazao je pomoćni trener Zlatko Saračević.

Marino Marić imao je peh s ozljedama i propustio je nekoliko okupljanja reprezentacije, ali ističe kako je ponovno spreman.

"Povrijedio sam se dva puta. Jednom prošle godine na ljeto, nakon čega sam se vratio, ali kako nisam otišao na operaciju, noga je ponovno pukla. Dobro, imao sam baš peh, dogodila se nesreća, ali izvukao sam neke pouke i idemo dalje. Sad nemam nikakvih velikih problema. Ova dva mjeseca sam odradio odlično. Vratio sam se koliko-toliko fizički u formu.

Radim i dalje na sebi, a sada kreću i pripreme s reprezentacijom. To ćemo odraditi i pokušati izvući maksimalno što možemo što se tiče rukometa i fizičke spreme. Nemam problema kao drugi igrači koji su igrali na Olimpijskim igrama, naime, ja sam imao odmor tako da je ovo za mene dosta psihološki pozitivno i probat ću dati sve od sebe da to korektno odradimo. Svaki put dolaze novi igrači, to je sasvim normalno. Zato i služe ove pripreme da se uigramo i upoznamo. Naravno, ovo je tek drugo okupljanje i sve je novo za nas. Hvatamo konce da uhvatimo neki stil i ritam koji će nam odgovarati i dovesti nas do dobrog rezultata", kazao je Marić.

Nema predaha za klupske prvake Europe

Iza makedonskog Vardara je najuspješnija sezona do sada. Nakon osvajanja SEHA Gazprom lige, makedonskog prvenstva i makedonskog Kupa sjajnu sezonu zaključio je osvajanjem Lige Prvaka. Među trojicom Hrvata, koji su i nosili makedonskog prvaka do europskog trona, bio je i Luka Cindrić.
"Došao sam se kući odmoriti, a još sam se više umorio. Stvarno je to bilo lijepo proslaviti. I doček u Skoplju i kod mene u Ogulinu. Dojmovi se još nisu slegli. Mislim da još nismo svjesni kakav smo uspjeh napravili. Sigurno je jako lijepo doći među svoje ljude, pogotovo u Hrvatsku, presretan sam. Uvijek je lijepo doći u reprezentaciju. To je poseban osjećaj. Sezona je bila duga, teška i naporna, ali tu su prijatelji s kojima smo igrali juniorsko i kadetsko prvenstvo i drago nam je uvijek doći ovdje. Za ovako nešto se uvijek skupi snage i nove ambicije su tu", rekao je Cindrić.

Novo ime u reprezentaciji svakako je Matej Ašanin, mladi vratar portugalskog Sportinga, koji je svoje mjesto zaslužio vrlo dobrom sezonom koju je zaključio osvajanjem EHF Challenge Cupa.

"Osvojili smo Challenge Cup i domaće prvenstvo. Bila je to jedna dobra sezona i dobar projekt u Portugalu. Očekujemo da će to iduće sezone biti okrunjeno igranjem Lige prvaka i onda vidjeti što dalje. Imao sam sjajnu sezonu u Portugalu, ali opet nisam očekivao poziv u reprezentaciju budući da Portugal nije toliko na rukometnoj mapi, nije portugalska liga toliko jaka. Iza nas je dobra sezona pa me izbornik vjerojatno pratio i zato sam dobio poziv. Biti pozvan u reprezentaciju je svima cilj od kad se počne igrati rukomet jer kroz reprezentaciju nekako i počneš igrati rukomet. Vidjeti ove sve dečke tu, to su sve dečki koji igraju u vrhunskim klubovima i imaju već vrhunske karijere. To su stari prijatelji iz mlađih dana. Jako se veselim ovome i jedva čekam da počne", dodao je Ašanin.