Hrvatska otvorila prvenstvo pobjedom, Igor Karačić igrač utakmice

Hrvatska zemlja, Igor Karačić, Europsko prvenstvo, Europsko prvenstvo 2016, Hrvatska zemlja, rukomet, Hrvatska, Poljska, mediji, Hrvatska, Poljska, rukomet, Hrvatska zemlja, Igor Karačić
Dvoboj je prelomljen u drugoj polovici drugog poluvremena kada su naši rukometaši otišli na nekoliko pogodaka razlike.

Kauboji su tako na trijumfalan način najavili drugi dvoboj na Europskom prvenstvu, koji će se igrati u nedjelju protiv Norveške s početkom u 18:15.

Novi kapetan Marko Kopljar odigrao je odličnu utakmicu, imao je šut 5 od 5, ali je u 40. minuti izašao van zbog ozljede za koju zasad je znamo koliko je teška.

Nakon što su sedmerce na početku promašili Čupić i Horvat, tu je ulogu preuzeo Manuel Štrlek koji je bio naš najefikasniji igrač sa svih šest pogođenih penala.

Protiv nominalno najslabije reprezentacije u skupini Hrvatska je bila u rezultatskom zaostatku tijekom čitavog prvog poluvremena. Veteran, 35-godišnji Sjarhej Rutenka odlično je otvorio utakmicu, te s dva pogotka doveo Bjelorusiju u vodstvo od 2-0. Loša igra u obrani, te spor protok lopte u napadu uz promašene sedmerce Čupića i Horvata onemogućavali su Hrvatsku da nadoknadi početni zaostatak, štoviše Bjelorusija je u 12. minuti stigla i do maksimalnog vodstva od tri razlike (8-5).

Odličan debi Stevanovića na golu

Kod vodstva Bjelorusije 10-8 u 18. minuti hrvatski izbornik Željko Babić odlučio je s vrata maknuti neučinkovitog Mirka Alilovića i uvesti debitanta na velikim natjecanjima Ivana Stevanovića, a to je donijelo rezultatski pomak. Stevanović je do odmora sakupio četiri obrane (ukupno ih je imao 10), i ostali igrači zaigrali su angažiranije u obrani, pa se na odmor otišlo s neodlučenim rezultatom 15-15.

U prvom poluvremenu Bjeloruse su u prednosti održavali Rutenka sa sedam pogodaka i odlični vratar Vjačeslav Saldacenka s osam obrana.

Duvnjak bez gola, Karačić igrač utakmice

Nakon što u prve tri minute drugog poluvremena niti jedna reprezentacija nije postigla pogodak, Čupić je pogotkom s krila donio prvo vodstvo Hrvatskoj na utakmici, a nakon toga se izabranici Željka Babića više nisu osvrtali. U 39. minuti prvi su put poveli s tri razlike (20-17), u 50. četiri (24-20), a u 54. pet (26-21) i pitanje pobjednika je bilo odlučeno.

Ključ pobjede bila je odlična igra u obrani u drugom poluvremenu tijekom kojega je Hrvatska na čelu s odličnim Stevanovićem primila samo šest golova, a da ima prostora za napredak pokazuje i podatak kako je Domagoj Duvnjak utakmicu završio bez postignutog pogotka (imao je šut 0/2, pa ga je u gradnji hrvatskog napada vrlo uspješno zamijenio Igor Karačić, kojeg je EHF proglasio igračem utakmice).

gol.dnevnik.hr