Goluža obznanio kojih 18 igrača vodi na Europsko prvenstvo u Danskoj

Domagoj Duvnjak, handball-planet, Najbolji rukometaš 2013, glasovanje, Domagoj Duvnjak, Domagoj Duvnjak, Igor Vori, Slavko Goluža, rukomet, pripreme hrvatske rukometne reprezentacije, Europsko prvenstvo u Danskoj, Hrvatska, bjelorusija, rukomet, Europsko prvenstvo u Danskoj, kauboji, Slavko Goluža, rukometna reprezentacija hrvatske, Hrvatska, rukomet, Domagoj Duvnjak, titula, Domagoj Duvnjak, Slavko Goluža, SP u Kataru, pripreme hrvatske rukometne reprezentacije, kauboji, rukomet, Katarina Zovko Ištuk, Hrvatska, rukomet, hrvatski rukometaši, kauboji, rukomet, rukomet Hrvatska, rukomet, kauboji,  ždrijeb za EP, rukomet, Hrvatska, Argentina, argentina-hrvatska, Olimpijske igre, rukomet, Olimpijske igre, Hrvatska zemlja, Domagoj Duvnjak, Domagoj Duvnjak, rukometaš, Domagoj Duvnjak, EP rukomet, kauboji, hrvatska rukometna reprezentacija
Zadnji čin priprema hrvatske rukometne reprezentacije za Europsko prvenstvo u Danskoj označila je press konferencija u hotelu Panorama, na kojoj je izbornik Slavko Goluža objavio popis osamnaestorice igrača s kojima od ponedjeljka kreće u bitku za odličja.

- U Dansku putujemo sa osamnaest igrača koji su završili pripreme. Dan uoči prve utakmice odredit ćemo šesnaestoricu koji će nastupiti - rekao je Goluža.

Pripreme su odrađene u Umagu, i to u dva dijela. S prvog popisa su ispali Luka Stepančić, Lovro Šprem i Sandro Obranović, a njima se kasnije pridružio i Blaženko Lacković kojeg je nastupa na Europskom prvenstvu koštala dugotrajna ozljeda.

- Jako sam zadovoljan svime što smo napravili tijekom priprema. Trenirali smo dva puta dnevno, isprobali smo sve igrače i radili na nekim novim stvarima koje ćemo koristiti u Danskoj - dodao je izbornik.

Naravno, u detalje nije htio ulaziti. Tek je istaknuo da su dvije pripremne utakmice s Tunisom bile više nego korisne za završnu fazu priprema.

- Moram reći da se tu radilo o izuzetno kvalitetnom sparingu. Nakon tih utakmica dobili smo saznanje na čemu trebamo dodatno raditi, i za to smo iskoristili preostala dva-tri dana priprema - objasnio je Goluža.Svoja očekivanja sveo je u standardizirane rečenice koje svi sportski stručnjaci vole koristiti uoči nastupa na velikim natjecanjima.

- Želim da budemo vruća srca i hladne glave. Idemo iz utakmice u utakmicu, a od svih nas očekujem da damo sve od sebe. Našim navijačima bih poručio da ćemo ostaviti srce na parketu u svakoj utakmici - zaključio je Goluža i prepustio riječ kapetanu reprezentacije Igoru Voriju i najboljem svjetskom rukometašu za 2013. godinu, Domagoju Duvnjaku.

Uz sličnu retoriku, Vori je se osvrnuo na prvu utakmicu s Bjelorusijom, koja bi, po njegovom mišljenju, mogla odrediti puno toga.

- Možda će nekome to zvučati čudno, ali otvaranje je uvijek vrlo bitno. Ako tu budeš dobar i kvalitetan, onda si spreman na sve. U protivnom, moguće je da se u momčadi pojavi nervoza, a to nikako nije dobro. Svi vjerujemo u sebe i ono što smo odradili na pripremama i nadamo se da ćemo napraviti rezultat koji svi priželjkujemo. Samo da svi ostanemo zdravi do kraja turnira - istaknuo je Vori.

Prije jedanaest godina on i Lacković bili su najmlađi članovi generacije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo, otvorivši na taj način prvo poglavlje priče o uspjehu hrvatskog muškog rukometa.

- Teško je kada na veliko natjecanje putuješ bez igrača Lackovih kvaliteta. Znam da mu je jako žao i da bi dao sve što ima da može biti s nama, no stručni stožer je tako odlučio. Na žalost, Lac je u zadnjih godinu dana imao jako puno problema s ozljedama. Ja sam, pak, imao sreću da su me ozljede zaobilazile. Još uvijek sam u reprezentaciji, a na tome mogu zahvaliti i mlađim suigračima koji me guraju naprijed. Namjeravam igrati dokle god mogu i dokle god će izbornik smatrati da sam mu potreban - dodao je kapetan reprezentacije.

Duvnjak je naglasio da svi igrači jedva čekaju početak Europskog prvenstva.

- Želimo pokazati da smo prava reprezentacija koja uvijek puca na najviše ciljeve. Dobro smo se pripremili i vjerujem da imamo dovoljno razloga za optimizam. Ne bih puno govorio o individualnim priznanjima, jer ovo je kolektivni sport. Hrvatska reprezentacija nije ni Duvnjak, ni Vori, niti itko treći. Svaki od nas gine na terenu i daje svoj maksimum, to je jedini recept za uspjeh - rekao je najbolji rukometaš svijeta za prošlu godinu.

I on smatra da prva utakmica nosi veliki ulog, kao odrednica nastavka natjecanja.

- Nadam se da ćemo Europsko prvenstvo otvoriti pobjedom. U Španjolskoj smo pobijedili Bjelorusiju bez problema, ali vidljivo je da njihov rukomet ima uzlaznu putanju. Zato mislim da će ova utakmica ipak biti drugačija. U skupini imamo još Šveđane i Crnogorce. Te reprezentacije također bi mogle biti nezgodne. Švedska dolazi bez Kima Anderssona, njihovog najboljeg igrača, ali to je prava ekipa koja će imati veliku podršku s tribina. Crna Gora je u kvalifikacijama izbacila Njemačku, a to nije mala stvar. No, optimisti smo i nadam se da ćemo prenijeti četiri boda u drugi krug - zaključio je Duvnjak.
Golužin izbor

Mirko Alilović (Veszprem)

Venio Losert (Kielce)

Filip Ivić (Zagreb Croatia Osiguranje)

Ivan Ninčević (Dinamo Minsk)

Manuel Štrlek (Kielce )

Zlatko Horvat (Zagreb Croatia Osiguranje)

Ivan Čupić (Kielce)

Igor Vori (Paris St. Germain)

Željko Musa (Kielce)

Marko Kopljar (Paris St.Germain)

Denis Buntić (Kielce)

Jakov Gojun (Paris St.Germain)

Damir Bičanić (Chambery)

Stipe Mandalinić (Zagreb Croatia Osiguranje)

Ivan Slišković (Celje)

Josip Valčić (Zagreb Croatia Osiguranje)

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg)

Drago Vuković (Lübecke)

novilist.hr