EP: Španjolski rukometaši prvi su finalisti

EP u rukometu, rukomet

ŠPANJOLSKA - FRANCUSKA 27:23


ŠPANJOLSKA: Coralles 10, Šterbik 3 (3); Gurbindo 2, Rivera 1, Entrerrios 6, Dušebajev 1, Sarmiento 3, Aguinagalde 2, Canellas 2, Morros, Arino 1, Guardiola, Goni, Sole 7 (6), Balaguer 1, Figueras 1. IZBORNIK: Jordi Ribera


FRANCUSKA: 
Gerard 3, Dumoulin 5+2; Remili, Lagarde 3, Mem 1, N. Karabatić 3, Mahe 3 (2), Abalo 1, Sorhaindo 6, Guigou 1, L. Karabatić, Claire, Dipanda 1, Porte 3, Tournat, Caucheteux 1 (1). IZBORNIK: Didier Dinart

 

 Španjolski rukometaši prvi su finalisti Europskog prvenstva koje se igra u Hrvatskoj, oni su u polufinalu svladali aktualne svjetske prvake Francuze sa 27-23 (15-9).

Susret je rezultatski bio poravnat do 18. minute kada je bilo 8-8. Do kraja prvog poluvremena Španjolska je napravila sjajnu seriju od 7-1, vrhunski je funkcionirala njezina obrana na čelu s vratarom Corrallesom, dok je veteran Šterbik dva puta ušao s klupe i oba puta obranio sedmerce francuskim izvođačima.

Španjolci su i u prvom dijelu drugog poluvremena izgledali fantastično, golovima Solea i Enterriosa te uz još jedan Šterbikov obranjeni sedmerac u 45. minuti stigli su do velikih 23-14. No, tada su praktički stali, a Francuzi su zaigrali na sve ili ništa, agresivno u obrani što je rezultiralo s nekoliko španjolskih izgubljenih lopti pa je Francuska za sedam minuta serijom 6-0 smanjila na 23-20 i pri tom rezultatu imala napad. Ipak, Corrales je zaustavio udarac Abaloa da bi Canellas nakon gotovo osam minuta bez španjolskog gola uspio povisiti na 24-20 na isteku 52. minute čime su otupili nalet Francuza.

Golom Mahea iz sedmerca Francuska je smanjila na 24-21 četiri minute prije kraja uz isključenje jednog španjolskog igrača. Iako je Dumoulin obranio dva udarca španjolskih igrača, lopta se uvijek odbijala u ruke Španjolcima te je Entrerrios golom za 25-21 dvije i pol minute prije isteka vremena riješio pitanje pobjednika.

Ferran Sole sa sedam i Raul Enterrios sa šest golova predvodili su Španjolsku, dok je Cedric Sorhaindo sa šest golova bio najefikasniji kod Francuske.

Španjolskoj će ovo biti četvrti nastup u finalu europskih prvenstava, ali još nikada nije bila pobjednik. Gubila je finala 1996., 1998. 2006. i 2016. godine.

U nedjeljnom finalu Španjolska će igrati protiv boljeg iz ogleda Danske i Švedske koji se igra od 20.30 sati, dok će Francuska također u nedjelju igrati za treće mjesto protiv poraženog iz dvoboja Danske i Švedske.