Ekskluzivno iz Novog Sada: Srpski navijači iz zasjeda napadali žene i djecu

rukomet, navijači, napad, Novi Sad, nosi sad, isprika, rukomet, Novi Sad, rukomet, navijači

Nije istina da su napadi na navijače Hrvatske sporadični incidenti pojedinica kako to pokušavaju podvaliti srpski mediji, rekao je za naš portal jedan od navijča koji je u Novom Sadu bodrio reprezentaciju na sve tri utakmice i dodao:

Riječ je o dobro organiziranim grupama koje su planski napadali naše navijeače. Na strateškim mjestima su postavljali zasjede iz kojih su napadali sve sa obilježjima Hrvatske, pa čak i žene i djecu. Nije riječ ni o domaćim huliganima, jer su napadači većinom došli iz Beograda i predstavljaju se kao navijači Zvezde i Partizana, kaže Ivan i nastavlja.

Policija laže i da su svi koji su bili pod njihovom zaštitom bili sigurno, jer osobno sam nazočio kamenovanju kolone automobila koja je pod njihovom pratnjom izlazila iz Novog Sada. Policajci koji su bili u pratnji sa dva automobila nisu ni izašli iz svoj vozila dok su huligani razbijali sve što je imalo ikakve veze sa Hrvatskom. Ostali su gluhi i nijemi i kada su bakljama pokušali zapaliti vozilo na kraju kolone.

Naš sugovornik ogorčen je zbog mnogo stvari koje su se desile u Novom Sadu, te kaže:

Ogorčen sam i zbog Hrvatskih medija koji su sve pokušali zataškati i koji se nisu oglasili nakon napada na naše navijače prije i nakon utakmice sa Španjolskom. U prvom razgovoru za vaš portal  iznio sam što se dogodilo meni i mojim prijateljima na taj dan u Novom Sadu, međutim to u Hrvatskoj nije nikoga puno interesiralo. Nakon te pasivnosti huligani su dobili krila i sve to ponovili mnogostruko više nakon i prije utakmice sa Francuskom. Taj drugi dan išao sam na utakmicu bez obilježja i vidio strahote kakve se viđaju samo u filmovima. Grupe huligana su kružile gradom sa obilježjima Partizana i Zvezde na očigled policije i tražile su žrtve koje imaju bilo kakve veze sa Hrvatskom. Napadali su žene sa djecom otimajući im zastave i šalove, a kada bi naišli na nekoga tko bi im se mogao suprotstaviti povlačili su se u mrak.

Navijači Hrvatske koji su došli gledati reprezentaciju nisu pripadnici navijačkih skupina, niti su došli u Novi Sad izazivati incidente. Većina ih je nasjela pričama da se ide u prijateljski grad, gdje će biti toplo dočekani. Nažalost, dočekani smo i toplo i vatreno, i prava je sreća da nema teže stradalih i poginulih.

Neprijateljstvo na svakom koraku

Nisu samo huligani ono koji su bili neprijateljski raspoleženi prema navijačima Hrvatske, nego se ta mržnja osjetila na svakom koraku. Slučajni prolaznici aplauzom su odobravali napade na kolone vozila, a kako su mi rekli neki naši navijači u par objekata konobari su ih odbili poslužiti pićem. Na benziskoj crpki osobno sam nazočio sceni kada je djelatnica psovala ženu sa razbijenom šajbom i poručila da je dobila što je i tražila. Nije mi jasno što je to tražila gospođa sa dvoje djece, da bi joj razbili automobil, a djeca joj doživjela traume. Tih primjera ima bezbroj, i nažalost većina krivaca neće odgovarati za napade na nedužne najvijače.

Za kraj naš sugovornik poručuje:

Neka se stide i gospoda Josipović i Milanović skupa sa cijelim Ministarstvom inozemnih poslova koji nisu bili u stanju reći niti riječi o napadima na njihove građane u po njima „prijateljskoj državi". Valjda neće da se zamjerju svojim kolegama iz Srbije, a za navijače ih nije nimalo briga. Uoči svega mislio sam ići i u Beograd ukoliko se naša reprezentacija plasira u završnicu, ali nakon svega ne pada mi na pamet ući u tu avanturu. Bojim se da su događaji u Novom Sadu samo predigra onoga što se sprema u Beogradu. Lijepo bi bilo da na tu utakmicu odu Josipović, Milanović, Pusićka i Kosor, te da nam svojim primjerom pokažu što je to prijateljska država i dobar susjed.

hercegovina.info